Povezano

Pravila o maskama postaju strožija u Evropi u zimskom valu koronavirusa


Nositi zaštitne maske ili ne je pitanje koje je Italija riješila na početku pandemije COVID-19 sa energičnim “da”. Sada se nekadašnji epicentar pandemije u Evropi nada da će joj još strožije mjere pomoći da pobijedi najnoviji porast infekcije.

- Marketing -

Druge zemlje poduzimaju slične mjere, jer se transmisivnija omikron varijanta širi kontinentom.

S obzirom na to da se odjeljenja intenzivne njege u Italiji brzo pune većinom nevakcinisanim pacijentima, vlada je na Badnje veče objavila da se FFP2 maske, koje korisnicima nude veću zaštitu od platnenih ili hirurških maski, moraju nositi u javnom prevozu, uključujući avione, vozove, trajekte i podzemne željeznice.

FFP2 se sada također moraju nositi u pozorištima, bioskopima i sportskim događajima, u zatvorenom ili napolju.

Italija je ponovo uvela obavezno nošenje maski i na otvorenom. Nikada nije ukinula mjeru nošenja u zatvorenom prostoru, čak i kada su infekcije naglo pale tokom ljeta.

Španija je na Badnje veče ponovo uvela obavezu nošenja maski na otvorenom. Nakon što je 14-dnevna stopa zaraze porasla na 2.722 nove infekcije na 100.000 stanovnika do kraja prošle sedmice, premijer Pedro Sanchez upitan je da li nošenje maski na otvorenom pomaže.

Portugal je vratio maske krajem novembra, nakon što je u velikoj mjeri odustao od zahtjeva kada je postigao cilj vakcinacije 86 posto stanovništva.

Grčka je također uvela obavezno nošenje maski na otvorenom, dok zahtijeva FFP2 ili dvostruku hiruršku masku u javnom prevozu i u zatvorenim javnim prostorima.

Ove sedmice, tim za upravljanje epidemijom holandske vlade preporučio je nošenje maski za osobe starije od 13 godina u prometnim javnim zatvorenim prostorima kao što su restorani, muzeji i pozorišta te za gledaoce na sportskim događajima u zatvorenom prostoru. Ta mjesta su trenutno zatvorena.

U Francuskoj je obavezno nošenje maski na otvorenom djelimično ponovo uvedeno u decembru u mnogim gradovima, uključujući Pariz. Uzrast djece za nošenje maski na javnim mjestima smanjen je sa 11 na šest godina.

- Marketing -

Najnovije

Popularno