PRAGMATIČNI NIJEMCI: Berlinski spomenici gasit će svjetla radi uštede energije

Grad Berlin počeo je gasiti reflektore koji osvjetljavaju svoje historijske spomenike u sklopu napora za uštedu energije u uslovima nestašice ruskog plina.
Oko 200 zgrada i znamenitosti, uključujući berlinsku gradsku vijećnicu, Državnu operu i palaču Charlottenburg, noću neće biti osvijetljeni, rekli su dužnosnici njemačkog glavnog grada.

“S obzirom na rat u Ukrajini i prijetnje energetske politike od strane Rusije, važno je da budemo što je moguće oprezniji s našom energijom”, izjavila je u srijedu glavna gradska dužnosnica za okoliš Bettina Jarasch, javlja AFP.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Jarasch iz Zelene stranke rekla je da to uključuje potrošače i industriju, ali i javne institucije, nazvavši ovaj potez “pravom stvari za vidljiv doprinos”.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Šest spomenika od srijede navečer primjenjuje ovo pravilo, a na kraju će obuhvatiti 200 zgrada i znamenitosti i njihovih 1.400 reflektora tokom sljedeće četiri sedmice, saopćio je Jaraschev ured.

Vlada lijevog centra pod vodstvom kancelara Olafa Scholza sedmicama je pozivala na napore za uštedu energije usred skoka cijena zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Egipatski geološki muzej: Prvi te vrste na Bliskom istoku i afričkom kontinentu

Hiljade ljudi svake godine posjeti Egipatski geološki muzej u...

Utrkivanje dva vozača i alkohol uzroci tragedije na cesti kod Mostara

Teška saobraćajna nesreća koja se dogodila sinoć kod Mostara,...

Influencerica nasmijala pratioce: Ovako izgleda “Dolce far niente” na Kalesijski način

lda Humić je supruga, majka, menadžerica modnog brenda, a...