Poznati meteorolog priznao: Evo kad nam se vraća pravo ljeto!

Idućih pet do sedam dana ponovno se vraćamo nestabilnijem vremenu. Uz lokalnu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova svakako treba upozoriti na izraženo olujno nevrijeme uz jaku grmljavinu, prolazno vrlo jak vjetar obilne pljuskove, intenzivnu grmljavinu i kratkotrajne bujične poplave – piše prof. Zoran Zadro, na popularnoj meteo stranici “Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna”.

Posebno se to odnosi na period između srijede i nedjelje u ovim područjima: kopno Hrvatske, Bosna, Srbija, Kosovo i sjeverozapad, jugozapad i zapad Makedonije.

Više sunčanog vremena očekuje se na Jadranu, Hercegovini, obalnim i priobalnim dijelovima Crne Gore.

– Međutim i ovdje će lokalno postojati uvjeti za kišu, grmljavinske pljuskove lokalno i jače nepogode, ponajprije u zaleđu Dalmacije sjever, zapad i gorski dio Hercegovine i priobalna područja Crne Gore. U petak i dane vikenda lokalnih pljuskova moguće i jačih grmljavinskih nepogoda biti će lokalno i u ostatku spomenutih gore navedenih područja – najavljuje se dalje u prognozi.

Kao što vidite na slikama, nakon ljeta i ljetnih temperatura ovih dana, kada bi se temperature okvirno trebale kretati od 23 do 32, ili 33°C, u drugoj polovini ove i na početku iduće sedmice ponovno se vraćamo relativno svježem, ili najmanje normalnom vremenskom periodu po pitanju temperatura za ovo doba godine.

Uglavnom se to odnosi na period između petka i idućeg utorka.

Isto tako na prvim slikama vidite lokalno izražena pozitivna odstupanja padavina, što bi moglo donijeti izraženije lokalne grmljavinske oluje, u idućih pet do sedam dana, na što se već upozorilo na početku ovoga teksta.

Ipak, za sve ljubitelje ljeta, najnovije prognoze od jutros su optimistične!!

Ako pogledamo ostale slike koje prikazuju odstupanja temperatura u drugoj polovini ovog mjeseca, onda smo mi konačno u pozitivnom odstupanju ili temperaturama primjerenim za doba godine. Dakle ne očekuju se velike vrućine, iako vrućine barem one podnošljivije ne bi trebalo nedostajati.

Što se tiče padavine, za sada se čini da bi ova druga polovina mjeseca mogla biti ipak sušnija nego prva polovina ovog mjeseca.

– Iako će i dalje biti lokalnih kratkotrajnih pljuskova, moguće i jačih grmljavinskih oluja, ali ipak u manjem obimu nego u prvoj polovini ovog mjeseca, i naravno u odnosu na prethodni mjesec koji je bio ekstreman po pitanju viška oborina.

Ovo bi značilo, ako bi ove prognoze ostale vjerodostojne da nam konačno stiže kakvo.takvo ljeto. Vidjet ćemo što prognoze idućih dana sa sobom nose?! Jutrošnje su dosta dobre za sve ljubitelje ljeta u drugoj polovini 7. i moguće barem dijelom i u 8. mjesecu – zaključuje prof. Zadro.

Možda vam se svidi

Leave A Reply