Poziv za upis u Fitoregistar

Shodno dopisu Federalnog ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva, a vezano za obavezu upisa u Fitoregistar, pozivaju se proizvođači, otkupljivači, prerađivači, skladištari, distributeri, uvoznici merkatilnog krompira, te uvoznici plodova određenih vrsta voća i povrća, žita, drveta, kore, rezanog cvijeća, plodova citrusa i sl, da se upišu u Fitoregistar.

Upis traje do 1.11.2014. godine i vršise u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

OBAVEZNI SU UPISATI SE U FITOREGISTAR:

Vlasnici koji proizvode, prerađuju, distribuiraju, prodaju, uvoze bilje i biljne proizvode iz:

-grupe 1: sadni materijal: citrusa (naranče, limuna, mandarine,limete…), vinove loze, koštićave voćne vrste (šljiva, breskva, nektarina,trešnja…), te ostalo (dunja, jabuka, mušmula, divlja kruška… ), zatim presadnice: blitve, cikle, stočne repe…,sjeme sjemenskog krompira, plodovi: naranče, limuna, mandarine,limete,.., drvo platana,

-grupe 2: sadni materijal šumskog i ukrasnog bilja, jagodastog voća i presadnica povrća i određenog zeljastog bilja. Neke od njih su: jela, kesten, smreka, bor, jagoda, malina, celer, kupus, salata, duhan, paradajz, paprika, luk…. Zatim sjeme suncokreta, graha, paradajza… lončanice, te lukovice i podanci ukrasnog bilja,

-grupe 3: vlasnici koji uvoze bilje i biljne proizvode: sjeme određenih biljnih vrsta, žive dijelove bilja koji nisu namijenjeni sadnji, rezano cvijeće, povrće, plodovi, gomolji, izolirana kora, drvo, tlo i supstrat za uzgoj, te sjemenke.

Navedene su samo neke od grupa i kultura za koje su se proizvođači, uvoznici i distributeri obavezni upisati u Fitoregistar.

Sve detalje o upisu u Fitoregistar potražite u Vodiču za upis u Fitoregistar na www.fmpvs.gov.ba, ili se informirajte u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava, na telefon 033/726-600.

Comments are closed.