Povrće koje može biti zamjena za meso, reguliše željezo i loši holesterol

Sadrži folate, vitamine A, C, K, kalcij, željezo, magnezij, fosfor i većinu kalija i mangana. Vitamini A i C su antioksidansi koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja.

Patlidžan se preporučuje dijabetičarima kako bi pomogao u regulisanju šećera u krvi. Rane laboratorijske studije sugerišu da patlidžan štiti i od oštećenja DNK-a koja dovodi do raka.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Sa sposobnošću da upija okuse, patlidžan, iako nije toliko nutritivno bogat, omiljeno je povrće koje se uzgaja širom svijeta, prenosi B92. Procjenjuje se da se godišnje proizvede oko 60 miliona tona, uglavnom u Kini i Indiji.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Njegovo bijelo meso s primjesama zelene ili žute boje, prošarano malim grozdovima brašnastih sjemenki, omiljeno je u mnogim kuhinjama i može se koristiti za pripremu pregršt ukusnih jela.

Sprječava rast tumora, čisti mozak

Ni njegove dobrobiti za zdravlje nisu zanemarive. To je niskokalorična hrana bogata vlaknima i kalijem i često je dostojna zamjena za meso.

Patlidžan je povrće iz grupe velebilja, poput krompira, rajčice i paprike. Potiče iz Indije i Azije, gdje je i dalje samonikla biljka. Patlidžani su stigli u Evropu s Otomanskim carstvom u 7. i 8. stoljeću, uglavnom je s ljubičastom korom, u obliku suze.

To je jedina vrsta patlidžana koju na ovim prostorima poznajemo, ali ovo svestrano povrće dolazi u raznim bojama i oblicima – ovalno, dugačko, u obliku dinje, s crnom, bijelom, zelenom, ružičastom, narandžastom i čak i prugastom korom.

Nutritivna vrijednost po obroku

Sirovi patlidžan sadrži 92 posto vode. Porcija od 100 grama patlidžana ima 25 kalorija, 1 gram proteina, 6 grama ugljikohidrata, 0,2 grama masti i 3 grama vlakana.

Također sadrži folat, vitamine A, C, K, kalcij, željezo, magnezij, fosfor i većinu kalija i mangana. Vitamini A i C su antioksidansi koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja. Također je bogat prirodnim biljnim supstancama zvanim polifenoli, koje mogu pomoći stanicama da bolje obrade šećer.

Zbog toga se patlidžan preporučuje dijabetičarima kako bi pomogao u regulisanju šećera u krvi. Rane laboratorijske studije sugerišu da patlidžan štiti od oštećenja DNK-a koja dovodi do raka, ali istraživači tvrde da tek treba potvrditi ovu korist kod ljudi.

Narodna medicina

Patlidžan je tradicionalna medicina hiljadama godina. U drevnoj indijskoj ajurvedskoj medicini, praktičari su koristili meso patlidžana za liječenje dijabetesa, a njegov korijen je korišten za ublažavanje astme. Kao i kod većine povrća, kora je najhranjivija.

Ljubičasta boja patlidžana potiče od antocijaninog nasunina, jedinstvenog antioksidansa za koji stručnjaci vjeruju da može sačuvati i zaštiti membrane ćelija.

Sjemenke imaju najveću moć za srce

Rane studije pokazuju da može zaštititi masti u membranama koje su odgovorne za zaštitu stanica od štetnih slobodnih radikala, koje proizvodi naše tijelo, ali može doći i iz vanjskih izvora kao što su zračenje, dim cigareta ili određene industrijske kemikalije.

Smatra se da slobodni radikali dovode do većeg rizika za razvoj karcinoma i ateroskleroze, odnosno do nakupljanja plaka u arterijama, što predstavlja značajan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Nasunin također pomaže u smanjenju količine željeza u krvi kada ga ima previše.

Velike količine željeza su faktor rizika za srčana oboljenja, posebno kod muškaraca i žena u menopauzi. Pored antioksidansa nasunina, patlidžan ima i druge antioksidante koji mogu pomoći u zaštiti od oštećenja slobodnih radikala koja mogu dovesti do raka i drugih bolesti.

Klorogena kiselina, koja se također nalazi u patlidžanu, je antioksidans koji ne samo da pomaže u prevenciji raka, već ima i antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Uz sve to, dobar je za snižavanje lošeg holesterola LDL-a.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Regijom se širi natpis s pijace u BIH, jednima je neukusan, drugima urnebesan

Dok jedni natpis smatraju pomalo neukusnim, drugima je fora. Mi...

Prvi šleperi ogrjevnog drva iz BiH već u Evropi

Prvi šleperi ogrjevnog drva iz BiH otišli su u...

Crnogorsku porodicu iz Berlina dirnuo gest bh. ugostitelja: Neka on i porodica biraju hotel sa pet zvjezdica

Bosansko-hercegovački ugostitelj Fahrudin Mešković održao je obećanje i u...