― Marketing ―

Povratničko selo Trubar: Blizu grada, a na kraju svijeta

- Marketing -

Zimi se do sela Trubar može doći samo terenskim vozilom. Ako negdje “zapnete”, teško da će vam iko pomoći.

Srpski povratnici u selu Trubar nadomak Drvara, koje pripada Bihaću, i danas žive bez struje. I to umnogome otežava svakodnevnicu mještana ovog kraja.

Selo Trubar posjetila je ekipa BHRT-a.

- Marketing -

Nakon nekoliko oblačnih dana u selu Trubar ukazalo se sunce. Znak je to mještanima da će imati struju, barem do večeras. Solarni paneli koje su dobili kao donaciju djelomično su riješili problem. Kada dođu hladniji dani život je posebno težak, priča to mještanin Željko Rokvić.

  • Pa, ništa, svijeću upališ, sjediš pored šporeta i [utiš. Kad je oblačno paneli se ne pune. Sve je to jadno i bijedno. Ni struje ni prevoza. Nikakvog mi kontakta nemamo sa svijetom – govori Rokvić.

Ove riječi najbolje opisuju svakodnevnicu žitelja sela Trubar. Sekundardna elektromreža stigla je do kuća, ali na priključak se čeka jer za to treba da plate. Odakle, pita se povratnik Nedeljko Zeljković koji nema posla ni primanja. Živi, poput ostalih mještana, tako što uzgaja stoku i obrađuje zemlju.

Ko može neka plati, ja ne mogu, nemam odakle. Za mene je 100 KM danas veliko, a ne 1.100 – kaže Zeljković.

  • Niko o nama ne vodi brigu, niko ne pomaže narodu da opstane, da se možda i vrati. Ovdje je predivan prostor za stočarstvo, ali ko će doći ovdje kada nema elementarne uslove za život – dodaje mještanka Milena Rokvić.

Odgovor na pitanje kada će i kako ovaj, za povratnike gorući problem, biti riješen tražili smo u Gradskoj upravi Bihaća. Krivicu odbacuju.

  • Mještani se ne žele prijaviti, odnosno ne žele promijeniti mjesto prebivališta da budu mještani i povratnici na području Grada Bihaća. Oni su i dalje prijavljeni u entitetu Republika Srpska, gdje, u biti, rade i ostvaruju neka druga materijalna prava – kaže pomoćnica gradonačelnika Bihaća Vildana Zulić.

U Trubaru je nekada živjelo više od tri stotine ljudi, danas deset puta manje.

Zimi se do sela Trubar može doći samo terenskim vozilom. Ako negdje “zapnete”, teško da će vam iko pomoći, jer signala za mobilni telefon nema, kao ni struje.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Izložba “Unutar četiri zida” otvorena u Sarajevu

Večeras je u prostoru galerije Europe House u Sarajevu svečano otvorena izložba pod nazivom "Unutar četiri zida", koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić...