Povratak u normalu: Švedska ukinula sve restriktivne mjere protiv virusa korona

Popularno

Povezano

Direkcija za javno zdravstvo Švedske saopštila je da pandemija stavljena pod kontrolu u toj zemlji i da su ukinute sve mjere uvedene u borbi protiv širenja virusa korona.

U saopštenju se navodi da su restriktivne mjere relaksirane od početka juna, a da su od jučer sve ukinute.

- Marketing -

U Švedskoj je prvu dozu vakcine protiv virusa korona primilo 83,6 posto punoljetnog stanovništva, a 76,5 posto te populacije je primilo i drugu dozu. Od danas u Švedskoj počinje davanje trećih doza vakcine.

U saopštenju se dalje navodi da će nošenje maske i PCR testiranja i dalje biti obavezno za putnike u avionima jer je to međunarodna norma uvedena u jeku pandemije.

Ministarstvo spoljnih poslova Švedske saopštilo je da od petka, odnosno prvog oktobra, ukida i zabrane putovanja za sve države.

Prema zvaničnim podacima, u Švedskoj je od početka pandemije potvrđeno 1.149.407 slučajeva zaraze virusom korona, a od posljedica zaraze je umrla 14.851 osoba. Vlasti Švedske su početkom pandemije oklijevale sa restrikcijama, ali su posegnule za njima nakon što se strategija sticanja imuniteta krda ispostavila neuspješnom.

Danska i Norveška su ranije ukinule sve restrikcije i saopštile da su pod kontrolu stavile pandemiju Covid-19. Danska je to učinila 10. septembra, a Norveška 15 dana poslije.

 

- Marketing -

Najnovije