Povodom 30 godina RTRS-a bit će prikazan intervju sa optuženikom za genocid u Srebrenici Milomirom SavčićemPrema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

U ovonedjeljnoj emisiji “Svjedočenja”, povodom 30 godina Republike Srpske, na RTRS-u bit će prikazan intervju sa optuženikom za genocid, Milomirom Savčićem, koji je nedostupan bh. pravosuđu.

- Marketing -

Od 10. avgusta 2021. od kako je optuženik za ratne zločine Milomir Savčić iz Tužilaštva BiH pobjegao, nema odgovora vodi li se istraga o načinu bijega osumnjičenika za najteža krivična djela.

S druge strane gura se prst u oko žrtvama, kao i braniocima države BiH protiv kojih se dižu političke optužnice kakva je ona u slučaju Dobrovoljačka.

Podsjećamo, predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić bio je u Sudu BiH na ročištu za određivanje pritvora. Samo nekoliko sati poslije, osumnjičeni za genocid u Srebrenici više nije bio dostupan institucijama naše zemlje.

Njemu je ranije izrečenim mjerama zabrane oduzet pasoš Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, kao i lična karta te mu je izrečena zabrana napuštanja boravišta i putovanja.

I dok lagano u zaborav letargične javnosti i indolentne vlasti pada bijeg Savčića imamo novi slučaj gdje se ponovo Srbija javlja kao toplo utočište za ratne zločince, dok će sada će ga veličati i na javnom servisu?

Inače, Savčić se nalazi u Srbiji gdje uživa u slobodi.

Podsjećamo, Sud BiH je 13. januara 2020. godine potvrdio optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi tereti da je počinio krivično djelo genocid. Prema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Optužnicom se tereti da je u Potočarima pomagao u prisilnom transportu nekoliko hiljada bošnjačkih civila, učestvovao u izdvajanju muškaraca iz grupe civila, te da je odvodio muškarce koji su bili u krugu Cinkare kojima se od tada gubi svaki trag. On je prvi koji se u vrijeme optuženja za genocid u Srebrenici nalazio na teritoriji Srbije.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano