Potvrđeno prisustvo delta varijante koronavirusa u Crnoj Gori

Popularno

Povezano


U Crnoj Gori je potvrđeno prisustvo delta varijante koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), javlja Anadolu Agency (AA).

- Marketing -

Navodi se da je postojanje delta varijante preliminarno utvrđeno nakon prošlonedjeljne posjete ekspertskog tima Instituta “Robert Koh” iz Berlina, kada je sprovedena obuka osoblja u IJZ-a Crne Gore za sprovođenje sekvenciranja genoma.

“Sumnja je potvrđena po pristizanju rezultata iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti – ECDC, kojem su poslati uzorci iz Crne Gore, u okviru Programa pomoći zemljama Zapadnog Balkana u sekvenciranju genoma patogena“, kaže se u saopštenju IJZ-a.

Iz instituta su kazali da su očekivali detekciju delta varijante u Crnoj Gori već duži period i upozoravali javnost na mogućnost njegovog prisustva.

“Takođe, naši epidemiolozi su ukazivali na to da će delta soj apsolutno pratiti obrazac ponašanja kao i u svim zemljama u kojima je već neko vrijeme prisutan. Dakle, da će postati dominantan, jer se vrlo lako prenosi“, ističe se u saopštenju.

Iz IJZ-a podsjećaju da se delta varijanta koronavirusa prvi put pojavila u Indiji u oktobru prošle godine, dok je u junu ove godine u Velikoj Britaniji 90 odsto oboljelih bilo zaraženo ovom varijantom.

Kada je riječ o regionu, delta varijanta je prvi put registrovana u Hrvatskoj 28. juna, zatim u Sjevernoj Makedoniji, potom na Kosovu 29. juna, i nakon toga u Bosni i Hercegovini i Srbiji 1. jula.

“Razlika u odnosu na prethodne varijante koronavirusa jeste u tome što se delta mnogo lakše prenosi, pa samim tim izaziva infekciju kod većeg broja ljudi“, pojasnili su iz IJZ-a.

Prema njihovim riječima, jedna osoba može zaraziti pet do osam drugih, a važno je naglasiti i da delta varijanta pokazuje nešto veću otpornost prema vakcinama u odnosu na ostale.

“Zato, koristimo priliku da još jednom podsjetimo građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mjera, jer samo tako možemo zaštiti sebe i druge“, zaključuje se u saopštenju IJZ-a.

- Marketing -

Najnovije