Potpredsjednik Turske Oktay u Bejrutu: Sve naše bolnice i luka u Mersinu su na usluzi Libanu

0

Prenijeli smo predsjedniku Libana Aounu da je Turska spremna poslati dodatnu pomoć u hrani i medicinskoj opremi. Sve turske bolnice i naše avio službe hitne pomoći su na raspolaganju Libanu, rekao je Oktay nakon sastanka sa libanskim predsjednikom

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay, koji danas boravi u posjeti Libanu, izjavio je kako je njegova zemlja spremna dodatno pomoći Libanu, čiji je glavni grad Bejrut pogođen snažnom eksplozijom. Oktay je rekao kako su sve turske bolnice, kao i luka u Mersinu na raspolaganju Libanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Oktay danas boravi u posjeti Libanu zajedno s turskom delegacijom, u kojoj je i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, četiri dana nakon što je glavni grad te zemlje pogodila snažna eksplozija u kojoj je poginulo najmanje 154, a povrijeđeno preko 6.000 ljudi.

Tursku delegaciju je na aerodromu Refik Hariri dočekao ministar vanjskih poslova Libana Charbel Wehbe, ambasador Turske u Libanu Hakan Cakil te predsjednik turskog AFAD-a Mehmet Gulluoglu.

Posjeta je počela sastankom s predsjednikom Libana Michelom Aounom u palati Baabda.

Oktay je, nakon sastanka s liderom Libana, kazao novinarima kako danas u Bejrutu boravi kako bi pokazao da se Turska solidariše s Libanom, te kako bi prenio poruke saučešća predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i turskog naroda svim stanovnicima Libana.

Podsjetio je kako je Turska odmah nakon eksplozije u Bejrutu poslala pomoć u Liban.

“Već smo ovdje formirali dvije terenske bolnice, naši medicinski timovi su tu. TIKA je dopremila oko 400 tona pomoći”, rekao je Oktay, napominjući da su u Libanu i predstavnici turskog AFAD-a i Crvenog polumjeseca.

“Prenijeli smo predsjedniku Libana Aounu da je Turska spremna poslati dodatnu pomoć u hrani i medicinskoj opremi. Sve turske bolnice i naše avio službe hitne pomoći su na raspolaganju Libanu”, rekao je Oktay.

Oktay je izrazio spremnost Turske u kontekstu obnove luke Bejrut, koja je značajno ostećena u eksploziji, kao i okolnih zgrada. “Sve dok se ne obnovi luka u Bejrutu, turska u Mersinu je na usluzi Libanu”, poručio je Oktay.