Potpisani ugovori sa novih 6 korisnika općinskog podsticajnog programa “Pokreni svoj posao u Kaknju”

0

U četvrtak 26.oktobra 2017.godine, u sali Općine Kakanj, upriličeno je potpisivanje ugovora sa novih 6 korisnika općinskog podsticajnog programa “Pokreni svoj posao u Kaknju” i 15 korisnika općinskog podsticajnog programa pod nazivom “Sufinansiranje troškova nabavke mašina i opreme u cilju proširenja djelatnosti i povećanja broja zaposlenih”.

Programom utroška sredstava iz Budžeta Općine Kakanj u tekućoj godini za podsticaj razvoju poduzetništva i obrta za 2017. godinu, za projekat „Pokreni svoj posao u Kaknju“, predviđen je iznos od 70.000 KM.  Ovim podsticajem predviđeno je sufinansiranje pokretanja i održavanje malih biznisa – preduzeća – d.o.o, obrta i srodnih djelatnosti. Podsticajna sredstva namijenjena su za refundaciju troškova obaveznih doprinosa – PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, za registrovanu djelatnost – period od 12 mjeseci i sufinansiranje nabavke sredstava za rad, repromaterijala, opreme i sl,u maksimalnom iznosu  do 3.000,00 KM.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nakon završenog  javnog  poziva objavljenog u martu tekuće godine, pravo na dodjelu podsticajnih sredstava ostvarilo je 9 kandidata koji su registrirali djelatnost i pokrenuli vlastiti biznis i  na ovoj poziciji je ostalo neutrošenih novčanih sredstava. Osim toga, odlukom Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Općini Kakanj su dodijeljena sredstava u iznosu od 21.000 KM kao učešće u sufinansiranju projekta „Pokreni svoj posao“ .

Imajući u vidu navedeno, objavljen  je i drugi javni poziv. Nakon obavljenih intervjua, članovi komisije su ocijenili kandidate i sačinjena je lista kandidata kojima će biti dodijeljena podsticajna sredstva:

Rednibroj

 

Naziv firme/ Ime i prezime kandidata Poslovna ideja
1. „ME-ED“ MONT, vl. Eldin Karić Konstrukcija i izrada metalnih vrata, ograda, sklopivih montažnih kuća
2. Muamer Smaka Mašinska obrada metala, nabavka repromaterijala i opreme za potrebe rudnika, termoelektrana i drugih sl. subjekata
3. „KOMING“ d.o.o. Kakanj(direktor Salhudin Hakulija) Inženjering, komercijalni poslovi i usluge u procesnoj industriji
4. „KUZMA TRANSPORT“ d.o.o. Kakanj (direktor Almina Imamović) Transport odnosno prevoz raznih vrsta roba
5. Autopraonica „AME“, vl. Kubat Admir Autopraonica
6. Emir Smriko Održavanje i popravak motornih vozila

********

Za projekat „Sufinansiranje troškova nabavke novih mašina i opreme u cilju proširenja djelatnosti i povećanja broja zaposlenih” predviđen je iznos od 60.000,00 KM. Ovom vrstom podsticaja nastoji se pružiti podrška registriranim poduzetnicima i obrtnicima sa područja općine Kakanj, u a svrhu razvoja poduzetničke inicijative, povećanja kvaliteta proizvodnje, proširenja djelatnosti i povećanja broja zaposlenih.

Podsticajna sredstva iznose 50% od vrijednosti nabavke, a maksimalan iznos podsticaja je do 5.000,00 KM.

Pravo učešća na javnom pozivu imala su registrirana pravna i fizička lica (osnovno zanimanje) osim trgovine, ugostiteljstva i poljoprivrede, koja su mašine  i drugu opremu nabavila u 2017. godini. Nadležna služba je zaprimila  ukupno 23 prijave poslovnih subjekata. Shodno raspoloživim sredstvima, podsticajna sredstva su dodijeljena sljedećim poslovnim subjektima:

Red. broj NAZIV PRAVNOG/FIZIČKOG LICA
1. „JOSIPOVIĆ GROUP“ d.o.o. Kakanj(direktor Alen Josipović)
2. „HARRY ELECTRICS“ d.o.o. Kakanj(direktor Haris Jusić)

 

3. P.O. „HUREM“, vl. Kubat Emir
4. Ključarska radnja “KRNJO”, vl. Mirnez Đokić  
5. OR “PEKAR DELIBAŠIĆ”, vl. Delibašić Emir
6. Stomatološka ordinacija dr. Nizama Spahić
7. „GRAMER“, vl. Faruk Zaimović
8. “BI-EN”,vl. Kevilj Sejdefa
9. “GRADINA” d.o.o. Kakanj(osnivač Jakub Berbić, direktor Emina Dervišević)
10. “CUBUS” d.o.o. Kakanj(direktor Ivan Bošnjak)
11. Ugradnja keramike “ĆOSIĆ”, vl. Ćosić Sulejman
12. “MAMOS” d.o.o. Kakanj(direktor Mamela Abudin)
13. “AVA STAR” d.o.o. Kakanj(direktor Vahidin Goga)
14. Autoservis “SAMIR”, vl. Aliefendić Samir
15. ART MEDIA doo Kakanj(direktor Latif Alagić)