Potpisani ugovori o nastavku radova na izgradnji mreže daljinskog grijanja u MZ Kakanj II

U uredu općinskog načelnika Nermina Mandre danas je upriličeno potpisivanje Ugovora o izvođenju radova na nastavku izgradnje mreže daljinskog grijanja u Mjesnoj zajednici Kakanj II, te Ugovora o vršenju stručno-tehničkog nadzora nad izvođenjem ovih radova.

Ugovor o izvođenju radova ukupne vrijednosti preko 815.634,50 KM potpisali su općinski načelnik Nermin Mandra u svojstvu naručioca radova, i Mirsad Konkić, u ime firme “VODO-INS” Tuzla koja će na osnovu provedene konkursne procedure izvoditi radove.

“Zadovoljstvo mi je da smo nakon dugog niza godina uspjeli započeti projekat nastavka realizacije toplifikacije MZ Kakanj II. Nažalost ovaj projekat je bio u fazi mirovanja zbog nedostatka sredstava. Prošle godine smo se vratili ovom projektu i krenuli u proceduru izbora najpovoljnijeg izvođača. Međutim, imali smo tu određenih problema tako da nismo efikasno izabrali izvođača radova u prvom pokušaju. Nakon što smo ponovili tender dobili smo renomiranu firmu “VODO-INS” iz Tuzle kao izvođača radova. Očekujemo da ćemo do početka nove sezone grijanja uspjeti završiti ovaj posao. Kažem, zaista mi je zadovoljstvo što ćemo napokon ovu priču o grijanju MZ Kakanj II makar i parcijalno riješiti i da ćemo ukinuti značajan broj individualnih ložišta. Nadam se da će u budućnosti JP Elektroprivreda BiH i Vlada FBiH grijanje promatrati kao stratešku djelatnost ne samo za Kakanj, nego i za BiH, a prije svega za Elektroprivredu, da će raditi toplinarski sektor u okviru Elektroprivrede jer je jedini način da tako moćna kompanija kakva je Elektroprivreda u okviru svojih djelatnosti i svojim sredstvima širi mrežu daljinskog grijanja na ekonomskim principima, da joj ovi projekti donose zaradu, a ne gubitak i da u budućnosti sa Kaknja koji bi trebao biti pilot-projekat krene ka Sarajevu grijanjem iz TE Kakanj. To su naše želje, to su naše ambicije, nadam se da će i oni koji vode politiku u ovim firmama prepoznati potrebu za ovakvim aktivnostima i ozbiljnije se uključiti u širenje mreže daljinskog grijanja na području BiH”, rekao je u izjavi za medije općinski načelnik Nermin Mandra.

Izvođenje radova finansirat će Općina Kakanj kroz Program utroška namjenskih sredstava za zaštitu okoline. Firma Vodo –ins iz Tuzle je već izvodila radove u Kaknju I ispoštovala je sve ranije dogovorene uslove.

JP “Grijanje” Kakanj je kao najpovoljniji ponuđač na tenderu dobilo posao nadzora. Sve poslovo na toplifikaciji MZ KAkanj 2 je I do sada nadziralo, a jedan manji dio čak I izvodilo. JP”Grijanje”će vršiti stručno-tehnički nadzor nad izvođenjem radova. U ime ove firme ugovor je potpisao direktor Kasim Alajbegović.

Predsjednik MZ KAkanj 2 Dženan Kubat ističe zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora jer smatra da će se realizacijom istog riješiti višedecenijhski problem mještana ove MZ.

Rok za izvođenje radova iznosi 120 kalendarskih dana računajući od dana uvođenja izvođača u posao od strane nadzornog organa. Ovim projektom se radi I o gašenju oko 200 kotlovnica koje su koristile ugalj, tako da će se I po pitanju zaštite okoliša napraviti značajan korak.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.