Potpisan ugovor: Minimalna plaća trgovaca 510, a satnica 2,90 maraka

Popularno

Povezano

Predstavnici Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i Udruženja poslodavaca FBiH potpisali su danas u Sarajevu Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH.

Ugovorom je zagarantovana minimalna satnica od 2,90 KM, što je 25 posto više od prethodne, dok se za rad državnim praznicima dnevnica uvećava 100 posto.

- Marketing -

Također, ugovoreno je da se ostale naknade radnicima, poput toplog obroka, isplaćuju na račun kako bi bilo zagarantovano da radnici dobiju sve što im pripada.

Predsjednica Sindikata Mersiha Beširović, kazala je za Faktor da je zadovoljna potpisanim kolektivnim ugovorom i izrazila nadu da će i radnici biti zadovoljni onim što je dogovoreno.

  • Satnica po starom kolektivnom ugovoru bila je 2,31, a sada je povećana na 2, 90 maraka. Radnici imaju pravo na godišnji odmor 20 dana i plus na svakih pet godina radnog staža dodaje se još jedan dan godišnjeg odmora. U godišnji odmor ulaze dani od ponedjeljka do subote. Do sada je minimalna plaća bila 406 maraka, a sa novim kolektivnim ugovorom iznosi 510 maraka. Za nas je najznačajnije što smo uspjeli povećati dnevnicu kada se radi za dane praznika za 100-posto. Zadržali smo i otpremnine za odlazak u penziju i dobijaju se tri minimalne plaće – pojasnila je Beširović.
- Marketing -

Najnovije