Potpisan ključan sporazum Rusije i Ukrajine: Ovo bi mogla biti prekretnica

Rusija i Ukrajina danas su potpisale ugovor koji podržava UN, a trebao bi omogućiti izvoz miliona tona žitarica iz blokiranih luka na Crnom moru. Na taj način trebala bi se izbjeći prijetnja katastrofalne globalne prehrambene krize.

Tokom ceremonije potpisivanja u Istanbulu predstavnici Rusije i Ukrajine nisu sjedili za istim stolom, navodi Reuters. Kijev i Moskva potpisali su tako dva identična teksta, ali učinili su to odvojeno na zahtjev Ukrajine koja odbija parafirati bilo kakav dokument s Rusijom.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Četiri izaslanstva okupila su se u palači Dolmabahçe na Bosforu u Istanbulu: izaslanstvo UN-a koje je vodio glavni tajnik Antonio Guterres, Turske koja se snažno angažirala u pregovaranju, koje je vodio predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Više od 20 miliona tona žitarica u blokiranim ukrajinskim crnomorskim lukama sada će se moći izvesti.

Uoči potpisivanja sporazuma glavni tajnik UN-a Antonio Guterres održao je kratak govor.

“OVO JE SVJETLO OLAKŠANJA SVIJETU KOJE GA TREBA VIŠE NEGO IKAD”

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Ovaj sporazum omogućit će izvoz žitarica iz Ukrajine, a UN će raditi kako bi osigurao njegov uspjeh”, rekao je pa dodao: “Danas se pojavilo svjetlo nade na Crnom moru. Svjetlo olakšanja svijetu, koji ga treba više nego ikad.”

“Nema sumnje, ovo je sporazum za cijeli svijet. Donijet će olakšanje zemljama u razvoju, zemljama na rubu bankrota, baš kao i ranjivijim ljudima koji žive na rubu gladi. Stabilizirat će globalne cijene hrane”, rekao je Guterres.

“Hvala Rusiji i Ukrajini što su nadvladale sve prepreke te stavile svoje razlike po strani, kako bi otvorile put za inicijativu koja će služiti zajedničkim interesima cijelog svijeta”, rekao je glavni tajnik UN-a pa dodao: “Dobrobit čovječanstva vodila je ove pregovore. Pitanje nije bilo što je dobro za jednu stranu, a što za drugu. Fokus je bio na onom što je najvažnije za svijet.”

ŠTA BI UGOVOR TREBAO OMOGUĆITI?

Potpisnici ugovora – Rusija, Ukrajina, Turska i UN – nadaju se da će sporazum omogućiti izvoz žitarica i drugih esencijalnih roba, poput suncokretova ulja, iz tri blokirane ukrajinske crnomorske luke uključujući Odesu, neovisno o ratu koji bjesni u ostatku zemlje.

UN je, podsjetimo, ranije upozorio da bi blokada izvoza mogla dovesti do globalne gladi. Ugovor se odnosi i na slobodan prolaz gnojiva ruske proizvodnje, koje je ključno za osiguravanje visokih prinosa poljoprivrednih kultura, a sve s ciljem ublažavanja globalne prehrambene krize izazvane ruskim napadom na Ukrajinu.

UN-ovi dužnosnici rekli su kako se nadaju da će preliminarne isporuke krenuti već od sutra, pri čemu se nadaju da će u roku od nekoliko sedmica izvoz doseći predratne nivoe od oko pet metričkih tona žitarica mjesečno.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žita. Sporazum bi trebao vrijediti najmanje 120 dana, a dužnosnici UN-a predviđaju da će nakon isteka biti obnovljen.

Ovo su ključne tačke ugovora:

Koalicija turskog, ukrajinskog i UN-ovog osoblja nadgledat će utovar žitarica u brodove u ukrajinskim lukama, koji će potom unaprijed definiranim rutama ploviti kroz Crno more, koje je i dalje minirano ruskim i ukrajinskim minama

Ukrajinski kapetani brodova upravljat će komercijalnim brodovima punima žitarica kako bi navigirali kroz minirana obalna područja koristeći kartu sigurnih kanala koju će omogućiti ukrajinska strana

Brodovi će prijeći Crno more prema Bosforu, pri čemu će ih pozorno pratiti iz zajedničkog koordinacijskog centra u Istanbulu, u kojem će sjediti predstavnici UN-a, Ukrajine, Rusije i Turske

Brodovi koji stižu u Ukrajinu bit će pregledani u organizaciji istog koordinacijskog centra kako bi se osiguralo da ne prevoze oružje ili drugu robu koja bi mogla biti korištena u ratu

Rusija i Ukrajina pristale su da će se suzdržati od napada na bilo koji komercijalni brod ili luku uključenu u inicijativu prijevoza žitarica, dok će UN-ovi i turski promatrači biti prisutni u ukrajinskim lukama kako bi jasno označili područja zaštićena sporazumom

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Porodica Gadžun iz Kaknja organizira nove proteste: Sad imate priliku da nas podržite!

Sredinom novembra navršila se godina dana od smrti djevojčice...

Direktor FBI-ja zabrinut za nacionalnu sigurnost zbog TikToka

Direktor FBI Chris Wray izrazio je zabrinutost za nacionalnu...

Ammar Muderizović iz Novog Pazara prvi pilot u Evropi koji je i hafiz Kur'ana

Hfz. Ammar Muderizović, koji je završio novopazarsku Medresu Gazi...

Lavlji urlik najskuplji: Evo koliko tiktokeri zarađuju od giftova

I staro i mlado, i staro i mlado, svi,...