Posljednja debata: Trump i Biden se sukobili o načinu upravljanja pandemijom

U posljednjoj debati prije novembarskih izbora kandidati su diskutovali bez mogućnosti da upadaju jedan drugome u riječ.
 
Donald Trump i Joe Biden u četvrtak su se sukobili oko načina upravljanja pandemijom korona virusa u SAD-u i rasnih pitanja u zemlji, te razmijenili optužbe za korupciju, na posljednjoj predsjedničkoj debati, dvanaest dana prije izbora, prenosi Hina.
Kako bi se izbjegao haos prve debate održane krajem septembra kada se često od upadanja u riječ nije moglo čuti što kandidati govore, ovaj puta su se mikrofoni isključivali kako bi se omogućilo svakome od njih da govori dvije minute na svaku novu temu, te su se potom ponovno uključivali.
No činilo se da je i ton američkog predsjednika Trumpa ovaj puta bio suzdržaniji nego na prvoj debati kada je neprestano upadao u riječ, a kada su oba kandidata razmijenila i brojne lične uvrede.
Demokratski kandidat Biden, bivši potpredsjednik u vrijeme Baracka Obame, ponovio je svoju kritiku načina na koji Trump upravlja pandemijom korona virusa, dok je aktualni republikanski predsjednik ponovio optužbe na račun Bidena i njegove obitelji.
Debata na Univerzitetu Belmont u Nashvilleu bila je posljednja velika prilika za predsjednika da uhvati zaostatak za Bidenom iz anketa, 12 dana prije izbora. 
Biden je optužio Trumpa da je odgovoran za žrtve COVID-19. “Neko ko je odgovoran za tako mnogo smrti ne bi smio ostati predsjednik Sjedinjenih Država”, rekao je Biden.  “Ja ću tome stati na kraj”.
Dvojica kandidata trebala su biti odvojena pleksiglasom zbog COVID-a 19, što na prvoj debati nije bio slučaj, ali su barijere ipak uklonjene nakon što su Trump i Biden  potvrdili da su se testirali na korona virus i bili negativni.
SAD ima 8,4 miliona zaraženih i 223.000 umrlih od korona virusa.
Trump je branio svoje upravljanje koronakrizom, te ustvrdio da je najgore prošlo. “Imamo vakcinu koja dolazi, ona je spremna, bit će raspodijeljena tokom sljedećih sedmica”.
Kada je od njega Biden zatražio da preuzme odgovornost za stanje, Trump je odgovorio: “Preuzimam potpunu odgovornost. Nije moja krivnja što je došao tu, to je krivnja Kine”, rekao je, govoreći o virusu.
Nakon prve serije pitanja o korona virusu, uskoro se nastavila razmjena vatre oko toga koji kandidat ima nepropisne veze sa stranim zemljama.
Trump je ponovio optužbe da  Biden i njegov sin Hunter posluju s Kinom i Ukrajinom, te je pozvao svog protukandidata da pojasni optužbe za korupciju.
“Joe, mislim da dugujete pojašnjenje Amerikancima”, inzistirao je predsjednik koji je posljednjih dana ojačao osobne napade na svog protivnika, nazivajući obitelj Biden “zločinačkim poduzećem”.
Biden je odgovorio na napade koji uključuju njegovog sina rekavši da nikada nije uzeo novac od bilo koje strane vlade, da njegovog sina ne plaća Kina, te da nijedan od njih nije učinio ništa pogrešno vezano uz Ukrajinu.
Biden je napao Trumpa vezano uz Kinu. New York Times pisao je ranije ove sedmice o Trumpovim poslovnim i financijskim vezana s Kinom.
“Saznali smo da je ovaj predsjednik platio 50 puta više poreza u Kini, ima tajni bankovni račun u Kini,  a govori da je uzimam novac. Nisam uzeo nijedan peni od bilo koje zemlje”, rekao je Biden,
“Jedina osoba koja je zaradila na Kini je on”, dodao je. “Ne poslujem s Kinom, ne poslujem s Ukrajinom, ne poslujem s Rusijom”
Potom je nastavio s protunapadom – podsjetio je Trumpa da nije nikada objavio svoje porezne prijave. “Što skrivate?”, upitao je. 
Trump je više puta ponovio da je porez preplatio, nakon što su se pojavile optužbe da godinama nije plaćao porez ili da je platio zanemarivu svotu. 
balkans.aljazeera.net

Možda vam se svidi

Leave A Reply