Poskupljuju nam grijanje, vodu plaćamo k'o da je Zem-Zem !

Ovih dana smo upoznati da će se na narednoj sjednici Općinskog vijeća Kakanj razmatrati i glasati za/protiv poskupljenja grijanja.

JP „Grijanje” Kakanj je dostavilo OV novi cjenovnik usluga kojeg OV treba da izglasa ili ne izglasa.

Dosadašnja cijena usluge je bila paušalno 1.43 KM po kvadratu grijanog prostora, na to dodamo PDV i dobijemo 1.67 KM po kvadratu grijanog prostora. Grijanje Kakanj je OV dalo na usvajanje novi cjenovnik u kojem je cijena usluge povećana sa 1.43 KM na 1.88 KM, i kada dodamo PDV dobijemo cijenu od 2.20 KM. Onaj korisnik, koji je do sada 50 m2 svoga stana ili kuće plaćao po staroj cijeni, račun je iznosio 83.50 KM. Ako OV usvoji poskupljenje koje je Grijanje dostavilo, račun za isti taj stan će iznositi oko 110 KM. Poskupljenje grijanja za 30 % tako naglo je veliki udarac za građane, i nije realan ni za vrijeme niti za ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo. Cijene goriva su poskupile, cijene osnovnih životnih namirnica su poskupile, plate i penzije ostale iste, i završni udarac nam stiže iz JP „Grijanje” Kakanj . Po mišljenju mnogih građana, mi Kakanjci bismo trebali imati besplatno grijanje, ili da plaćamo minimalnu cijenu zbog zagađenosti koju godinama trpimo u Kaknju. Ali, dešava nam se suprotno od toga, da na postojeću cijenu trebamo platiti još 30%. Da je „Grijanje” izvršilo rekonstrukciju sistema (op.a 25.godina starost) i da je popravilo kvalitet grijanja, možda bi se ovo poskupljenje moglo na neki način i opravdati. Međutim, ništa od toga nije urađeno. Za 25 godina nije uložena niti jedna KM za rekonstrukciju na dijelovima gdje stalno dolazi do pucanja (konkretno, naselje Hrasno). Poznato je da se planira rekonstrukcija (jer je neizbježna) i da se planira proširenje daljinskog grijanja u Kaknju, ali zašto da ide svaki put preko leđa građana? Kažu najbolja je zlatna sredina,a na OV-u je ogroman teret da dobro preispita svoje odluke i zahtjeve iz JP „Grijanje” Kakanj, te da ne dozvoli više od 15% poskupljenja usluga.

Kako postići da vuk bude sit, a sve ovce na broju?

Plaćamo vodu k”o da je Zem-Zem

Kad smo već kod dadžbina i režija, da se malo osvrnemo i na komunalije, na plaćanje vode i odvoza smeća. Jedan kubik potrošene vode se plaća 0.90 KM bez PDV-a, a sa PDV-om iznosi 1.05 KM. Odvoz smeća za šesteročlanu porodici iznosi 6 KM, a cijena i za tročlanu porodicu je ista, što naravno nema smisla. Da se samo na ovom zaustavi bilo bi dobro, ali nije tako. Kanalizacija se plaća po cijeni 50% od utrošene vode, a pored toga postoji i nekakva naknada za iskorištenu vodu (koja bi se mogla okarakterisati kao jedan vid kamate) i iznosi 1 KF po kubiku. I unazad dvije godine su počeli da naplaćuju mjerno mjesto 1KM po uzoru na Elektroprivredu, tako da za utrošenih 30 kubika vode šestočlane obitelji račun za vodu iznosi 55 KM. Zbog svih ovih taksi i naknada ljudima nije jasno zašto plaćaju vodu k”o da je Zem- Zem? Zašto vodu plaćaju k”o i struju? A kad su u pitanju poljoprivrednici koji na proljeće i ljeto zaljevaju svoje bašte i plastenike, a to je voda koja ne prolazi kroz kanalizaciju i ne može se računati kao utrošena voda, ona se ipak od strane „Vodokoma” naplati. Tako da u ljetnom periodu za potrošenih 60 kubika, račun jednom poljoprivredniku za vodu iznosi oko 100 KM. To nije pošteno i nije realno , jer niko ne spava na parama!!

Račun od struje

Da bi neko prikopčao struju na svoju novoizgrađenu kuću, treba da plati između 1500-3500 KM, zavisno od vrste struje koju priključuje. Kada prikopča struju, dok je živ, plaćat će mjerno mjesto 3.90 KM kad ne bi ni kilovata potrošio. Ako pomnožimo milion mjernih mjesta sa 3.90 KM, dobit ćemo cifru od 4 miliona KM, koje Elektroprivreda zaradi onako iz have svaki mjesec. Ako ne platiš račun od struje u roku od 8 dana, obračuna ti se zatezna kamata od nekih 10-15 KF. A ako ne platiš dva računa, odmah ti stiže opomena pred isključenje struje. Samo nam još treba da i struja poskupi pa da budemo „spremni za Evropu”.

Neobjašnjiva matematika

 Potrošačka korpa u Federaciji prije godinu dana je iznosila 1800 KM, a prosječna plata prošle godine je bila 830 KM. Ko će nam objasniti kako građani žive i kako sastavljaju kraj sa krajem? Neka neko objasni kako će navedene račune i dadžbine platiti radnici „GMK” Kakanj koji 8-9 mjeseci nisu primili platu? Kako će radnici „Rudstroja” platiti ove račune kada imaju 7 neisplaćenih plata? Kako će račune platiti radnici trgovina, čija plata ne prelazi 400 KM, demobilisani borci koji su na birou i nemaju nikakvih primanja, zaštitari koji imaju 500 KM plate i u tome im je i topli obrok i prevoz, radnici privatnog sektora koji su na minimalcu!

Za ovo niko nema objašnjenja!

NEKA NAM JE DRAGI BOG NA POMOĆI!!!

Comments are closed.