Poskupljenja u Bosni i Hercegovini, kako preživjeti

Koliko su poskupljenja utjecala na životni standard u Bosni i Hercegovini dovoljno govore podaci Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, koji pokazuju da su za samo četiri mjeseca troškovi života četveročlane porodice veći za gotovo 300 konvertibilnih maraka.

Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini u odnosu na prošlu godinu porasle su za 8,1 posto. Najviše je poskupjela hrana, te režije i prijevoz.

- Marketing -

Još u novembru prošle godine upozoravalo se na ovo što danas imamo. Silna poskupljenja odavno ne prate visinu naših plata, a pritom ne mogu pokriti ni polovinu troškova života. Istina, plata se u protekla tri mjeseca mijenjala. Za nedostatnih 20 konvertibilnih maraka.

Iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine poručuju da su u odnosu na prošlu godinu samo ulje, šećer i krompir poskupjeli za više od 100 posto. Frapantan je podatak da je samo krompir u odnosu na prošlu godinu poskupio za čak 53 posto. Povećane su cijene i za meso, kafu, maslac i margarin, hljeb i sireve.

  • Cijene su se najviše podigle u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića za 13 posto, stanovanje i režija za oko sedam posto i prijevoz za 15 i pol posto. Od osnovnih životnih namirnica, pšenično brašno je poskupilo za oko 19 posto, hljeb oko 13 posto, ulje je poskupilo za 40 posto, šećer oko 30 posto i meso 11 posto. Poskupilo je također i povrće za oko 25 posto, kaže Mirsada Adembegović, glasnogovornik Agencije za statistiku BiH.

Intenzivne kontrole u trgovačkim centrima širom Republike Srpske, u cilju poštovanja uredbe o ograničavanju marži, traju već 15 dana. Inspektori su izvršili 37 kontrola tržnih centara i marketa. Utvrđene su nepravilnosti u 25 slučajeva, na osnovu čega je izdato 58 prekršajnih naloga u iznosu od više od 260 hiljada maraka.

Krajem februara i federalni inspektori pojačali su kontrole.

U proteklom periodu izvršeno je 47 kontrola u okviru kojih je utvrđeno 35 nepravilnosti. Kako su iz kazali iz Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH, od 50 do 80 posto subjekata ne poštuje odluku o formiranju cijena marži.

  • Evidentira se veći stupanj podizanja stepena discipline s tim što taj stupanj nije toliko značajan koliko bismo mi to voljeli. Naravno da dolazi do novih poskupljenja s obzirom da su se zalihe iscrpile, kaže Ivana Jusufbegović, Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Vlada Federacije BiH ima mehanizme kojima može zaustaviti val poskupljenja u vidu ograničenja rasta cijena. Može se subvencionirati i dio potrošačke korpe, naprimjer za vrtiće, kulturu, sport, poručuju iz Udruženja potrošača Federacije BiH.

Iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine kao mjeru za ublažavanje poskupljenja vide i u Zakonu o minimalnoj plati od 1000 maraka, koji bi se trebao razmatrati na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma već početkom aprila.

  • Postavlja se pitanje da li danas, kad nam je potrošačka korpa preko 2.500, i hiljadu KM predstavlja mogućnost da čovjek preživi zajedno sa svojom porodicom od prvog do prvog, kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

I dok druge zemlje pokušavaju svojim građanima olakšati život na bilo koji način, poput Hrvatske koja je donijela paket mjera kojima se, između ostaloga, od 1. aprila ove godine stopa PDV-a na hranu smanjuje s 13 na pet posto, vlast u Bosni i Hercegovini ne radi ništa da spriječi negativne trendove poskupljena životnih namirnica, ali i goriva čija se cijena i dalje kreće do 3,40 KM. I bez obzira na činjenicu da se poskupljenja i dalje nastavljaju, barem prema prognozama Centralne banke. Računica je, onda, jasna. (BHRT)

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano