Posjetili smo jednu od najvećih pijaca u BiH

0

 

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Pijaca Memići prostire se na više od četrdeset dunuma zemljišta, stotine štandova sa svim i svačim, dnevnio posjeti oko pet hiljada ljudi.

 

–Ovdje dolaze ljudi od Romanije, Semberije, ovaj dio Srbije do Šapca, Valjevo, kanton Tuzla – kaže Petar Radić, vlasnik pijace Memići.

 

Asmir Alibašić iz Kalesije, na pijaci prodaje životinje, ovdje dolazi dvadesetak godina. Kaže da posla ima, a dodaje da je najjeftiniji u BIH.

 

– Deset maraka pilice, nisu skupe, od ove godine treba da pronesu. Ćurke 70 KM par, guske 35 par – kaže Asmir Alibašić iz Kalesije.

 

Na pijacu u Memićima isplati se doći i iz Visokog, kaže nam mesar koji ovdje radi sedam godina.

Ja sam zadovoljan s ovom pijacom, sa vlasnikom i sa uslovima. Kažu nema posla, ma ima posla i u Bosni i to dobrog. Ja sam ustao jutros u dva sata, a legao u pola 12 ali ne žalim se- Saudin Plavšić, Visoko

 

Kome treba, može kupiti i violinu, šargiju ili saz.

 

-Kako se kreću cijene sazova? Imaš od 100 maraka do hiljadu. Ove su od 200-300 maraka, ove 150 – Ramiz Karajić, Lukavac.

 

Na štandu Mehmedalije Karića možete, kako kaže, kupiti originalne patike, svih proizvođača za četrdeset maraka. Izjavu je bilo teško snimiti jer supruga u ulozi stiliste, nekoliko puta prekida snimanje.

 

-Imam mušterije iz Šapca iz Beograda, Loznice koji me posjećuju ovdje i uzimaju. Original patiku. (ulazi žena u kadar i popravlja mu kragnu, kaže da te sredim, djeca da vide.) Ma nek vide pusti me– Mehmedalija Karić, Kalesija.

 

Hiljade kupaca iz Srbije i BIH, svake nedjelje dolaze u Memiće, razlog je širok asortiman roba a cijene povoljne.

 

Ova pijaca na međi dva entiteta, mjesto je gdje zaista možete kupiti sve što vam treba. Uslov je da imate vremena i živaca da obilazite nekoliko stotina štandova.

Video pogledajte OVDJE.