Posebno tokom pandemije: Ova namirnica u kombinaciji sa ovom bolešću najgora je za zdravlje


Od početka pandemije izazvane koronavirusom, kada je utvrđeno da dijabetes otežava liječenje COVID-19, mnogi se pitaju koji su sve razlozi toga?!

- Marketing -

Za sada je jasno da SARS-CoV-2 može otežati kontrolu šećera u krvi i tako može osobe s dijabetesom dovesti u opasnu situaciju, piše cnbc.com.

– Kao alergologinja i imunologinja često govorim pacijentima koji imaju dijabetes da on znači da su podložniji upalnim procesima, što utječe na imunološki sistem koji će teže zaskočiti virus kada uđe u tijelo – pojasnila je autorica teksta, dr. Heather Moday.

Što jedemo puno znači našem imunološkom sistemu, a jedna namirnica posebno može otežati situaciju.

Kada imate povišene nivoe šećera u krvi, započinje opasan ciklus inzulinske rezistencije i pretilosti koja može potaknuti upale, oštetiti krvne žile i aktivirati imunološki sistem da popravi nastalu štetu. 

Dolazi do ometanja imunološkog sistema koji neće biti u stanju pozabaviti se virusima i bakterijama koji u njega uđu. 

Dijabetes tip 2 ne mora biti trajna dijagnoza, pa promjene u prehrani mogu ovaj ciklus zaustaviti. Upravo je smanjenje konzumiranja šećera najvažnija stvar koju možete za sebe napraviti.

Kada budete svjesni kolika je važnost održavati nivo šećera u krvi normalnim, ovo su koraci koje biste trebali poduzeti za bolje zdravlje:

Smanjite unos šećera

Kolači, peciva i sokovi mogu biti puni šećera, a ne pružaju nikakve nutrijente. Ako vam se jede slatko uzmite nekoliko kockica tamne čokolade, a isto tako ne morate šećer potpuno izbaciti iz prehrane, ponekad je sasvim uredu pojesti komad torte.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano