Porođaj uz cestu na Filipinima – kako je život pobijedio smrt (FOTO)

Uz samu cestu, u blizini grada Tacloban na Filipinima, pored plantaža riže, osamnaestogodišnja Ryan Bacate morala je roditi bebu, tri kilometra daleko od najbliže klinike u mjestu Tolosa. Uz nju je bio i njen dečko AnalynPesado.

Njih dvoje su na motociklu krenuli u bolnicu, ali su na putu do tamo trudovi počeli i nije bilo vremena – porod je morao početi. Po babicuNorinu Malate pošao je prolaznik koji je sve vidio. Kad je babica Norina stigla, beba je već bila na putu. Hrabrila je mladu majku i pomogla joj donijeti na svijet dječaka.

Dobri ljudi koji su se okupili odvezli su po porodu dječaka i majku u kliniku u Tolosi.

Neobičan prizor rođenja zabilježila je prošle godine u januaru fotografkinja Lynsey Addario. Ona je u to vrijeme bila na zadatku na projektu Save the Children koji je pomagao obnovu zdravstvene infrastrukture u područjima pogođenim tajfunom Haiyan koji je Filipine pogodio u novembru 2013. godine i ostavio nemjerljivu štetu – preko 6.200 mrtvih i oko četiri miliona raseljenih ljudi.

“Nikad nisam vidjela ništa slično”, kaže Addario. “Kada vidiš da je beba rođena i da je zdrava, pomisliš da je to čudesno.

Tajfun Haiyan ostavio je opustošena mjesta i u mnogome otežao život stanovnika. Stotine stanovnika još žive u privremenom smještaju, ali pomaci su ipak vidljivi.

Najgore je, kako su kazali stanovnici, nositi se s gubicima voljenih, to je bol koja ne jenjava bez obzira na to koliko je vremena prošlo. 

Zato je i mlada majka dječaku dala ime po svome ocu – Ryan Junior.

Pogledajte u fotogaleriji kako je jednoga dana, nakon teških nedaća, na Filipinima, uz ljubaznost drugih, strah prevladan, kako je nada pobijedila očaj, kako je život pobijedio smrt.

 

 

Comments are closed.