Porast broja preduzetnika u BiH: Sve je više agencija za pružanje intelektualnih usluga

Preduzetništvo u Bosni i Hercegovini doživljava ekspanziju posljednjih godina. U vrhu po broju registrovanih preduzetnika je Bijeljina, gdje je sve više i preduzetnica.

U preduzetničkom svijetu Maja Mršić je tek nešto više od godinu dana. U jeku pandemije odvažila se da pokrene posao proizvodnje prirodne kozmetike i kako kaže, to je bila najbolja odluka koju je mogla donijeti.

- Marketing -

“Podigla sam kredit, iskoristila sredstva sa Impakt fondacijom i Akcelerator programa, krenula, jako puno ulagala, puno radila, treba cijelog sebe dati.. U novom sam lokalu, polica je 4 puta veća nego prva, mislim da to govori dovoljno”, kaže Maja Mršić.

Maja je jedna od nekoliko stotina žena preduzetnica u Bijeljini. U ovom gradu preduzetništvo je već godinama u ekspanziji.

“Imali smo jedan značajan porast novootvorenih u odnosu na zatvorene radnje što nas je prijatno iznenadilo i obradovalo. Odjavljeno je 193, a prijavljeno 413 radnji”, navodi Mile Stević, izvršni direktor ZPU “Preduzetnik” iz Bijeljine.

Pored zanatskih radnji, sve je više agencija za pružanje intelektualnih usluga.

“Najveći broj tih agencija su agencije za programiranje, IT sektor, što govori da u Bijeljini preduzetništvo prati savremene tokove”, ističe Stević.

“Imamo i zanatlije prijavljene, frizere, automehaničare, obućare, što se tiče same strukture, raznovrsna je“, kaže Marko Vlačić, direktor Razvojne agencije Grada Bijeljina.

Jedan od razloga popularnosti preduzetništva su i različiti vidovi podrške koje pruža grad Bijeljina, ali i lokalna razvojna agencija.

“Samozapošljavanje mladih do 35 godina, tu se dodjeljuje 100.000 KM i imamo drugi javni poziv koji je preostao je za ‘start ap’ preduzeća, tj. novoosnovana, predviđen je iznos 50.000 KM”, navodi Vlačić.

Kada je riječ o održivosti preduzetničke djelatnosti, naši sagovornici kažu da nema pravila.

“Ako ja vjerujem da ću uspjeti, ja ću uspjeti, a ako ne vjerujem, neću gledati ima li kvaka, nego ću gledati prilike dalje”, poručuje Maja Mršić.

Nadležni u ovom gradu namjeravaju i u narednom periodu povećati izdvajanja za samozapošljavanje i preduzetništvo, ističući da je u preduzetničkoj djelatnosti ključ smanjenja nezaposlenosti, piše BHRT.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano