-1 C
Kakanj
Utorak, 19 Januara, 2021

Ponovo brojanje glasova iz Kaknja donijelo izmjene u OV

Kao što smo i ranije pisali u ponedjeljak je održana 95. (hitna) sjednica Centralne izborne komisije gdje su dnevnom redu bili prijedlozi odluka i zaklјučaka po prigovorima i zahtjevima za ponovno brojanje glasova.

Na istoj sjednici donesena je naredba Glavnom centru za brojanje da izvrši brojanje glasačkih listića s redovnih  biračkih mjesta i utvrdi rezultate izbora za nekoliko gradova među kojima je i Kakanj, što se i dogodilo jučer (08.12.2020.) u Sarajevu.

Kako je Kakanj-X.com ranije pisao, ponovno brojanje glasova se vršilo za osnovnu izbornu jedinicu Kakanj, na biračkom mjestu 094-A-005 za općinsko vijeće Kakanj po kandidatima političkog subjekta SDP (Socijaldemokratska partija BiH).

Biračko mjesto 094-A-005, odnosno OŠ „Hamdija Kreševljaković“ Kakanj, kojem pripada ulica Alije Izetbegovića (lijeva strana od mosta na rijeci Bosni do pravoslavne crkve) i zgrada bivša NON-STOP, prijavljen je 921 birač.

Kako saznaje Kakanj-X.com od izvora bliskog stranci, ponovo brojanje glasova donijelo je nove izmjene u  „uranjeno poznatom“ sastavu Općinskog vijeća u Kaknju.

Naime, prema prijavi kandidatu Šljivo Edinu (SDP) su dopisivani glasovi na ovom biračkom mjestu što je se odrazilo na rezultat kandidatkinje Aletović Vinke iz iste stranke (SDP), kaže naš izvor.

Ponovnim brojanjem glasova, za razliku od ranije utvrđenih kandidata koji ulaze u OV, Vinka Aletović će biti nova vijećnica dok je Šljivo Edin ostao bez mandata, koji je prvobitno bio za samo četiri glasa u prednosti.

Novo brojanje pokazalo je i da Mijoč Eldin nije osvojio 53 glasa već 11 glasova na biračkom  mjestu 094A005, Šljivo Edin nije osvojio 53 glasa već 9 glasova dok je prvobitno oštećena Aletović Vinka osvojila 14 a ne 43 kako je bilo brojanjem na dan izbora, tvrdi naš izvor.

Postoji još zahtjeva za ponovno brojanje glasova, tvrdi naš izvor ne oktkrivajući o kakvim prijavama ili biračkim mjestima je riječ.

Procedura podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića propisana je odredbama člana 5.30 Izbornog zakona BiH.

 

(Kakanj-X)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO