Pompeo pozdravio namjeru Srbije: Hezbolah teroristička organizacija

0

Najava Srbije da će označiti Hezbolah kao terorističku organizaciju u cjelini je još jedan značajan korak koji ograničava sposobnost ove terorističke grupe koju podržava Iran da djeluje u Evropi, izjavio je državni sekretar SAD Michael Pompeo, …
 
… objavljeno je na sajtu američkog State departmenta.
U saopštenju se podsjeća da je ta „važna akcija“ najavljena kao dio historijskih obaveza koje je predsjednik SAD Donald Trump obezbijedio u vezi sa širokim spektrom pitanja ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova, zajedno sa koracima koje obje nacije preduzimaju da pomognu u postizanju mira na Bliskom istoku.
“Nema sumnje da se kao domine ruše evropske operacije Hezbolaha, gdje nastavlja da planira terorističke napade, nabavlja vojnu tehnologiju i prikuplja preko potrebna sredstva”, navodi se na sajtu State departmenta.
Dodaje se i da nedavne akcije Njemačke i Litvanije protiv Hezbolaha, prate korake koje su prošle godine preduzele Velika Britanija i Kosovo.
„SAD i dalje pozivaju Evropsku uniju i evropske države da u cjelini označe ili zabrane Hezbolah i prepoznaju da su i korijen i ogranci terorističke organizacije bez razlike između takozvanog „vojnog“ i „političkog“ krila, naveo je Pompeo u saopštenju.
„Pozivamo sve zemlje u Evropi i drugdje da preduzmu sve što mogu da spriječe operativce Hezbolaha, njihove regrutere i finansijere da djeluju na njihovim teritorijama“, zaključuje se u saopštenju.
Jedna od 16 tačaka u sporazumu koji su 4. septembra u Bijeloj kući, u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa, potpisali premijer Kosova Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Vučić stoji i da se „obje strane obavezuju da označe Hezbolah u njegovoj cjelini kao terorističku organizaciju, te da u poptunosti primjene mjere ograničenja Hezbolahovih operacija i finansijskih aktivnosti unutar njihovih nadležnosti“.
Vijesti.ba