POLOVNJAK Fiat Grande Punto (2005 – 2012): Neuništiva i jednostavna mehanika

Treća generacija Punta pokazuje da Fiat zna šta radi, posebno ako dodamo činjenicu da je 2006. godine, više i ne tako mali Punto bio najprodavaniji automobil u Evropi. Novi Grande je veći od svog prethodnika za 23 cm, a međuosovinsko rastojanje je povećano za 50 mm, čime i zaslužuje svoje prošireno ime.

Autor: Oslobodjenje.ba

Za svog prethodnika ga još samo veže motor, dok je sve ostalo kompletno redizajnirano i s pravom možemo reći da, iako predstavnik B klase, ovaj četverotočkaš je već postojano i hrabro zakoračio u C segment. Redizajn je posebno evidentan i poprima oblike Alfa Romea sa svojom novom „njuškom” i zasigurno oduzima dah. Enterijer, iako nije na nivou njemačke autoindustrije, ipak zaslužuje visoke ocjene, posebno položaj upravljačkog sjedišta.

Takođe, pedigre gradskog automobila je ostao neupitan, što je i dokazano „City” modom na servo upravljaču, koji je jako efikasan i lagan za urbane sredine, a ne kaska ni na otvorenoj cesti, gdje se njegovim isključenjem dobija veoma direktan i precizan upravljač, kojim vozač osjeti pravo stanje ispod točkova. Trajnost ovog automobila još od 1993. pokazuje da nisu toliko nepouzdani i nepredvidivi, a neki serviseri tvrde da im je mehnika neuništiva, a jednostavna za održavanje. Ipak imaju svoje mane, a u novijim modelima to su i elektronski kvarovi, koji su uglavnom prouzrokovani lošim kontaktima uzemljenja, dotrajalim konektorima, lošom izolacijom i sličnim problemima. Vremenom se mogu očekivati određena škriputanja i lupkanja i izvjesni problemi sa vratima, koja spadaju sa šarki, te se teže zatvaraju.

Curenje ulja

Još jedna uobičajena stvar za Fiatove male motore jeste curenje ulja, što je uglavnom posljedica loših fabričkih dihtunga. Sumnja se da je potrošnja ulja povećana i zbog pregrijavanja motora, dok najpouzdaniji MultiJet dizel motori imaju problema sa turbopunjačem, plivajućim zamajcem i protokomjerom. Posebno kod 1.6 dizel motora dolazi do začepljenja filtera čestica i treba često provjeravati nivo ulja, međutim, ipak su se pokazali kao najjeftiniji za održavanje.

Vozači se povremeno žale i na probleme izbora brzina manuelnog mjenjača, što je uglavnom posljedica istrošenih poluga. Najveća prijetnja Puntu je svakako letva volana, preciznije njen kardan-zglob. Pucanje istog je bilo masovno kod prvih serija, pa je Fiat odreagovao opozivom i o svom trošku vršio neophodne izmjene. Dešavalo se da zbog fabričkih grešaka nastrada senzor na servo-upravljaču, što dovodi do slabljenja i teže vožnje. Međutim, prostom zamjenom senzora problem nestaje. Amortizeri su još jedna boljka koja proizvodi mnogo buke, a usko vezano uz njih idu i kvarovi kugli i poprečnih stablizatora, koji nisu najboljeg kvaliteta. Voda je često pronalazila svoj put do unutrašnjosti malog Fiata, posebno do kutije sa elektroinstalacijom i izazivala je kratak spoj, nakon čega elektronika počne da pravi probleme i prijavljuje nepostojeće kvarove.

Takođe su loši i kontakti prednjih vazdušnih jastuka, nakon čega sistem ponovo prijavljuje grešku. Zapaženi su i kvarovi senzora pojasa i unutrašnjeg osvjetljenja, a i klima je, zbog često začepljenog odvoda, stvarala kondenz u unutrašnjosti kabine. Na samoj karoseriji blatobrani su propuštali pijesak i blato u motorni prostor, a  poznat je i ulazak vode kroz zadnja vrata i prozore, koji ne dihtuju dobro. Ipak, Fiat i pored svojih mana ima veoma povoljan odnos cijene i dobijenog, a to mu je osnovna prednost. Trenutni razvojni put mu predviđa finu budućnost.

PLUS – 5 zvjezdica na EuroNCAP testu, pouzdanost benzinskog agregata, prianjanje na putu odlično, auto dobro leži u krivinama, jeftini dijelovi, preglednost instrument table, kvalitetno vješanje

MINUS – kvalitet plastike u enterijeru, nepouzdanost elektronike, potrošnja ulja, loše dihtovanje vrata, nepouzdanost Fiat Dual Drive sistema za gradsku vožnju

Cijene polovnih Fiata Grande Punto u BiH

Model

Godište

Prosječna cijena

1.4 (76 KS)

2009.

8.000 KM

1.2 (64 KS)

2008.

6.800 KM

1.9 (128 KS)

2007.

9.100 KM

1.3 (89 KS)

2008.

8.500 KM

MOTORI:

Benzinci: 1.2 8V (64 KS), 1.4 8V (76 KS), 1.4 16V StarJet (94 KS), 1.4 16V T-Jet (118/133/153/178 KS)

Dizelaši: 1.3 16V (74/89 KS), 1.6 16V (120 KS), 1.9 8V(118/128 KS)

Možda vam se svidi

1

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Pera Recent comment authors
noviji stariji najviše glasova
Pera
Gost
Pera

Treća generacija Punta ( Fiat Grande Punto), veća je od prethodnog, duža nego druga generacija Punto za 23 cm, a njegova međuosovinsko rastojanje je povećano za 50 mm Fiat mu je u imenu dodao Grande. Četiri godine kasnije, bilo je vreme za restailing modela. Ovom prilikom automobil je nazvan Punto Evo. Fiat Grande Punto je ostao u ponudi. 2012. Fiat je odlučio da dodatno osveži ponudu modela, iz ponude je povučen modela Fiat Grande Punto, Evo je restilizovan. Takođe mu je promenjeno ime (vraćeno mu je ime) Punto. Fiat Grande Punto je u tehničkom smislu, rođak Opel Corsa i u… Pročitaj više »