Politički analitičari u Crnoj Gori: Nova većina mora zaustaviti podizanje tenzija u državi

0

U više crnogorskih gradova je juče organizovano slavlje pristalica opozicije i Srpske pravoslavne crkve, tokom kojeg je došlo do verbalnih i fizičkih napada na pristalice vlasti i pripadnike manjina

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Politički analitičari u Crnoj Gori smatraju da, nakon parlamentarnih izbora, nova većina ne smije dozvoliti podizanje tenzija u toj državi, javlja Anadolu Agency (AA).

Opozicione partije su na parlamentarnim izborima u nedjelju osvojile 41 poslaničko mjesto, dok je aktuelna vladajuća većina osvojila 40 mjesta u crnogorskom parlamentu. Inače, Skupština Crne Gore broji 81 poslaničko mjesto.

– Incidenti nisu dobra poruka –

U više crnogorskih gradova je juče organizovano slavlje pristalica opozicije i Srpske pravoslavne crkve, tokom kojeg je došlo do verbalnih i fizičkih napada na pristalice vlasti i pripadnike manjina.

Predsjednik Građanske Alijanse i politički analitičar Boris Raonić smatra da nije dobro što su se incidenti dešavali tokom pobjedničkog slavlja. On je podsjetio da su nakon proglašenja izbornih rezultata opozicioni lideri pozvali građane da ostanu kod kuće i ne slave na ulici.

„Kampanja i izborna noć su protekli u civilizovanoj atmosferi od strane svih aktera. Nakon proglašenja rezultata, lideri opozicije su uradili sve da atmosfera bude i dalje ista i pozivali su svoje pristalice da slave kod kuće. No, ipak desilo se nekoliko incidenata od strane ostrašćenih pojedinaca poput onih u Nikšiću, Pljevljima i Podgorici“, kazao je Raonić za AA.

U nedjelju uveče u Nikšiću pristalica vladajuće koalicije je pretučen, nakon što je automobilom uletio u kolonu pristalica opozicije koje su slavile izborni rezultat. Crnogorski mediji juče su objavili da su nepoznate osobe koje su slavile izbornu pobjedu opozicije napale Emira Pilava iz Pljevalja i verbalno prijetili građanima bošnjačke nacionalnosti i pozivali ih da se sele iz tog grada.

Tokom slavlja u Podgorici došlo je do tuče pristalica vlasti i opozicije, a mediji su javili da su slavljeničke kolone sa zastavama Srbije sinoć prošle i kroz Tuzi, opštinu sa većinskim albanskim stanovništvom. Raonić smatra da se mora spriječiti podizanje tenzija.

– Sačuvati građanski mir –

„Želim da vjerujem da će se sa time završiti niz negativnih pojava i da će nakon inicijalnog oduška, atmosfera narednih dana biti civilizovana. Na tome insistiraju politicki akteri, ali i brojni građani“, tvrdi Raonić.