Političari da se fokusiraju na pitanja važna građanima

0

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) 8. i 9. septembra 2020. posjetio je Berlin kako bi sa visokim njemačkim zvaničnicima razgovarao o aktuelnim političkim dešavanjima i generalnom stanju u kojem se nalaze reformski procesi u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Tokom posjete, visoki predstavnik se sastao sa Suzan Šuc (Susanne Schuetz), direktoricom za zapadni Balkan u okviru njemačkog saveznog ministarstva vanjskih poslova te sa članovima Bundestaga, Josipom Juratovićem i Ditmarom Nietanom (Dietmar).

Visoki predstavnik je govorio o aktuelnim predizbornim izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće kao i socijalnim i ekonomskim izazovima vezanim za suzbijanje pandemije.

– Lokalni izbori su prilika da građani donesu odluke na osnovu toga kako političari predlažu da rješavaju njihove svakodnevne probleme. Istovremeno, političari ne bi trebali pribjegavati zataškavanju činjenica da nemaju rezultate ili pak jasnu viziju budućnosti koristeći besplodnu, zapaljivu retoriku o zaštiti nacionalnih interesa ili teme koje se tiču regionalne i svjetske politike – rekao je Incko.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će se nakon 12 godina održati lokalni izbori u Mostaru.

– Time će se staviti tačka na sramotno dugogodišnje stanje u kom su građani Mostara bili lišeni mogućnosti da ostvaruju svoja temeljna prava. Diskriminacija građana Mostara, koja je trajala duže od desetljeća, prestaje ove godine – rekao je Incko.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku da zahvali svojim sagovornicima na stalnoj, predanoj podršci koju Njemačka pruža stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine, kao i zajedničkim naporima međunarodne zajednice u zemlji.

[bar group="4078"]