Povezano

Pokrenite se! Evo šta se dešava u vašem tijelu nakon pola sata trčanja


Čovjek je od svog nastanka trčao i hodao. Te aktivnosti su mu najprirodnije i u genima.

- Marketing -

Nažalost, trčanje i hodanje su zamijenili razni oblici prevoza (automobili, gradski prevoz).

Naučnici su dokazali da trčanje smanjuje nivo lošeg holesterola, masti, triglicerida i šećera u krvi. Smanjuje se rizik od nastanka raznih bolesti, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, i dijabetes tipa 2.

Osim na tijelo, trčanje povoljno djeluje i na um. Trčanjem se smanjuje rizik od nastanka depresije, a i ublažavaju se simptomi depresije.

Smanjuje se nivo stresa, anksioznost i potiče se dobro raspoloženje. Trčanjem, kao i drugim fizičkim aktivnostima, podstičete oslobađanje hormona sreće, piše Stil.

Trčanje je besplatno, pristupačno i sve što vam treba su dobre patike i snažna volja. Zapamtite da je svaki početak težak. Vašem tijelu će trebati nekoliko sedmica da se navikne na trčanje, naročito ako niste u dobroj kondiciji. Svakim danom će vam biti sve lakše. Postoji velika vjerovatnost da postanete “zavisni” od trčanja.

Naime, naučnici su jednim istraživanjem ustanovili da trčanje podstiče toliko pozitivnih aktivnosti u mozgu da ljudi nakon nekog vremena od toga postanu zavisni.

Otkrijte što se sve događa vašem tijelu u samo 30 minuta trčanja, učinite svome tijelu uslugu i počnite da trčite!

Vaši mišići počinju koristiti adenozin trifosfat koji je glavni izvor energije unutar ćelije. Ćelija može normalno funkcionisati tek onda kada ima na raspolaganju dovoljnu količinu adenozin trifostata.

Kako bi otpustile što više adenozin trifosfata, ćelije započinju razgradnju glikogena, oblika glukoze koji izgrađuje mišiće. Ćelije će iskoristiti glukozu koja se nalazi u vašem krvotoku, zbog čega je tjelesna aktivnost dobra za snižavanje nivoa šećera u krvi.

- Marketing -

Najnovije

Popularno