Povezano

Pokloniti ljubimca za Novu godinu nije dobra ideja


Tokom praznika mnogi se odluče da poklanjaju ljubimce djeci i dragim osobama. Udruženja koja se bave zaštitom životinja nisu za tako nešto.

- Marketing -

Aleksandar Gavrić iz organizacije „Animal Rescue Srbija“ kaže da i sami pokreću kampanju, a i da svjetske velike organizacije koje se bave udomljavanjem životinja u ovom periodu ne udomljavaju životinje. Naime, kako prenosi, statistika pokazuje da se veliki broj životinja vrati ili na ulicu ili nestane.

„Te životinje su uzete kao poklon, a mi kažemo – životinje nisu pokloin, nisu igračke. Možete da kupite plišanog psa i da ga kasnije bacite u kontejner, a to ne možete da uradite sa psom“, navodi Gavrić. A, nažalost, takvi su slučajevi česti.

Tokom ljeta imamo najezdu kunića, koji su uzimali tokom novogodišnjih praznika, kada su bili mali, patuljasti kunići, onda su oni porasli, počeli da se osjećaju neprijatno, u malom su prostoru, u kavezu, ljudi ne mogu da ih drže, naročito kad idu na odmor i izbacuju ih napolje, kaže sagovornik N1. On dodaje da su ljeti parkovi u Beogradu puni kunića.

Također, Gavrić je u Novom danu govorio o još jednom problemu sa kojim se u toj organizaciji hvataju u koštac. Naime, kaže da imaju sve više prijava iz inostranstva, i stranaca i domaćih ljudi, koji ih zovu i prenose da se mnogo životinja švercuje iz Srbije.

“U razvoju je taj projekat, moramo da otkrijemo informacije da bi mogli da da znamo s čime da se borimo. Veliki je problem šverc životinja, ne samo iz Srbije, već iz cijelog regiona. Cijeli Balkan je poznat po tome da se ovdje mnogo životinja švercuje u zapadne zemlje. To je veliki biznis od kog mnogi žive nelegalno, tako da mi pokušavamo da uredimo i te stvari, također”, rekao je Gavrić.

- Marketing -

Najnovije

Popularno