19.7 C
Kakanj
Subota, 31 Jula, 2021

Pokazna vježba potvrda jednog novog pristupa na kontroli mase

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

U srijedu, sa početkom u 13,30 sati, u mjestu Nemila, grad Zenica, u krugu objekta Omladinskog naselja (bivša kasarna), izvedena je pokazna vježba pripadnika Specijalne policijske jedinice i Jedinice policije za sprječavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Tom prilikom simulirane su situacije sprečavanja građanskih nereda, nereda huliganskih i navijačkih skupina prilikom održavanja sportskih takmičenja, kao i drugih vidova eskalacije nemira na javnim skupovima, te je demonstrirana upotreba hemijskih sredstava i angažovanje službenih pasa.

Na ovoj pokaznoj vježbi mogao se vidjeti jedan novi pristup specijaliziranih policijskih jedinica na kontroli mase, koji je rezultat intenzivnih obuka i obučavanja u proteklom periodu, a ovom prilikom je pokazana i nova specijalistička oprema ovih jedinica, koja je ovoj pokaznoj vježbi sigurno dala jedan novi kvalitet.

Ovo je bila prilika da se na jednom mjestu prezentiraju usvojene policijske vještine, te demonstriraju specifične situacije u kojim, dobro obučeni i uvježbani pripadnici ovih posebnih jedinica, u vrlo kratkom vremenskom roku stavljaju situaciju pod kontrolu.

Pripadnici ovih jedinica, hvataju i lišavaju slobode izvršioce najtežih krivičnih djela, te učestuju u akcijama koje se sprovode na dokumentovanju najtežih krivičnih djela.Takođe, učestvuju u rješavanju kriznih situacija izazvanih prirodnim ili ljudskim faktorima, a prvenstveno se angažuju na obezbjeđenju javnih skupova i drugih visokorizičnih događaja i manifestacija, na kojim se okuplja veliki broj građana.

Nakon vježbe, jedinice su postrojene, a policijskom komesaru Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Šut Semiru je podnesen raport.
DSC_0271

U svom kraćem obraćanju komesar Šut je svim pripadnicima jedinica koje su učestvovale u ovim aktivnostima čestitao na dobro izvedenoj vježbi, ukazujući na činjenicu da su sve radnje bile koordinirane, usklađene i blagovremene, te da takvo postupanje karakteriše i simbolizira profesionalnu i dobro isplaniranu policijsku akciju. Takođe se zahvalio predstavnicima ICITAP-a, kao i gostima iz drugih policijskih agencija koji su prisustvovali pokaznoj vježbi.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -
IzvorMUP ZDK

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO