― Marketing ―

Pojeo 300 jaja za 10 dana: Stigli su iznenađujući rezultati, nije ni slutio šta će se desiti sa holesterolom

- Marketing -

Fitnes trener i youtuber Nikola Vejnović je odlučio da sporvede zaminljiv eksperiment na svom tijelu.

Kupio je 300 jaja s planom da ih pojede za 10 dana, a prije i poslije ovog procesa provjeri krvnu sliku kako bi mogao da uporedi rezultate. A cijeli proces pratilo je više od 150 hiljada ljudi na njegovom Instagram profilu.

Naime, brojni ljekari smatraju da je preporučljivo pojesti svaki dan po jedno jaje, ali samo ukoliko vam nije povišen holesterol i nemate neku kardiovaskularnu bolest, jer su puna proteina, zdravih masti i esencijalnih vitamina i minerala. Posebno su dobra za one osobe koje redovno treniraju.

- Marketing -

 

Pokreni igru uz AdmiralBet i uzmi sjajni bonus dobrodošlice za sve nove igrače! Osjeti potpuno novi doživljaj klađenja!

 

Međutim, postoje mišljenja da jaja loše utiču na nivo holesterola u krvi, a da je maksimalna dozvoljena dnevna doza tri jajeta. Ali, Nikola je želio da vidi šta će se dogoditi sa njegovom krvnom slikom i tijelom, ukoliko svakoga dana pojede mnogo više od dozvoljene količine.

 

Trener je jaja konzumirao u obliku kajgane sa suhim mesom, kuhanih jaja, šejk od bjelanaca i proteina, isjeckanih žumaca sa grčkim jogurtom i kiselim krastavcima. Jednom prilikom je za doručak pojeo kajganu od čak 20 jaja.

 

Vejnović je tokom ovog izazova istakao da je primijetio da mu se nakon ovolikog unosa jaja manta u glavi, da lakše gubi fokus, te da mu se kosa mnogo brže masti. On je rekao i da mu se jaja nisu smučila, niti dosadila, uprkos tome što je to većina očekivala, a da je to uspio zahvaljujući tome što ih je uvijek pripremao na najrazličitije načine.

Provjerio sam kompletnu krvnu sliku, zajedno sa holesterolom i spolnim hormonima, kako bih isto uradio na kraju i mogao da provjerim da li mi se zdravlje pogoršalo ili unaprijedilo. Prije svega, bitno je da znate da ja inače svakog dana jedem pet do osam jaja i odmah na početku mogu da vam kažem da je to zdravo – istakao je Nikola.

Na kraju je pokazao rezultate krvne slike nakon desetodnevnog eksperimenta.

 

Leukociti su mu pali sa 7,1 na 6,1, eritrociti se snizili sa 5,56 na 4,46, a hemoglobin je pao sa 165 na 128. Ukupni holesterol se povisio sa 2,91 na 3,44. Nivo triglicerida povećao se sa 0,85 na 1,01, a LDL holesterola sa 0,22 na 0,80 – otkriva.

Naglašava da su mu rezultati za nijansu lošiji zbog ishrane koja je neoptimalna.

 

Meni su sada rezultati lošiji nego na početku, to je činjenica. Ta ishrana je neoptimalna i u mnogim trenucima mi nije prijalo da pojedem sve odjednom. Ali za prosječnog čovjeka koji jede normalno jaja, ne mogu da mu naštete i to je bitno – zaključio je fitnes trener.

Ova namirnica je također odličan izvor vitamina A, D, B12, B2 i B6 kao i holina, koji je neophodan za metabolizam.

Jedno veliko kuhano jaje sadrži:

 

Vitamin A: 6% RDA

 

Folata: 5% RDA

 

Vitamin B5: 7% RDA

 

Vitamin B12: 9% RDA

 

Vitamin B2: 15% RDA

 

Fosfor: 9% RDA

 

Selen: 22% RDA

 

Ako posmatramo nutritivne vrijednosti, jedno prosečno jaje sadrži otprilike oko 80 kalorija, 5 grama masti, 6 grama proteina, nema ugljenih hidrata, 70 miligrama kalijuma, 70 grama natrijuma i oko 190 miligrama holesterola.

 

Ova namirnica je također odličan izvor vitamina A, D, B12, B2 i B6 kao i holina, koji je neophodan za metabolizam.

 

 

 

- Marketing -

BONUS VIDEO