Pojeftinilo ulje i pileće meso: Kada će gorivo?

Duže od godinu dana, nije vijest da cijene osnovnih životnih namirnica rastu, a novčanici građana sve su tanji.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine u maju 2022. godine, potrošačka korpa u našoj zemlji, prvi put iznosila je preko 2.600 KM. Prosječna plata isplaćena u FBiH za isti taj mjesec iznosila je 1.096 KM.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 

Tako je podatak da je ulje pojeftinilo sa nedavnih 5,90 KM po litru na 5,00 KM, značajan za građane. Ovo je cijena za Bimalovo ulje, dok su neke druge vrste poput Zvijezde ili Floriola skuplje.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

 

„Ovo je očekivano, jer se tržište adaptiralo i počela je značajnija proizvodnja biljnog ulja što je uzrokovalo veće količine na tržištu, a odmah i nižu cijenu. Ja očekujem da će do kraja godine ulje još pojeftiniti“ – kaže za Balans ekonomista Admir Čavalić.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 

Osim ulja značajno je pojeftinila i piletina. Tako je kilogram filea oko 8,50 KM, cijelo pile po kilogramu oko 6 KM, dok su krila i batkovi nešto ispod 5 KM.

 

Cijene mesa se razlikuju od zavisnosti od marketa do marketa pa tako da ove cijene mogu oscilirati do nekoliko feninga.

 

 

Muškarci stariji od 40 godina ovo MORAJU pročitati, vaša prostata je u opasnosti ako ne koristite ovaj metod!

 

Još jučer je najavljeno da će cijene goriva u manjem bh. entitetu Republici Srpskoj pasti. Cijene su već sada niže za 0,20 KM po litru.

 

Cijene benzina su 3,29 KM po litru, dok je primjetna i tendencija pada cijena dizela koji je jeftiniji za 0,10 KM.

 

U Federaciji BiH također je došlo do pada cijena naftnih derivata pa je tako najniža cijena benzina 95 3,31 KM po litru dok je najniža cijena dizela 3,41 KM.

 

Cjenovni raspon u FBiH za benzin 95 je od 3,31 do 3,56 KM a za dizel 3,41 do 3,66 KM u zavisnosti od toga za koju bezinsku pumpu se odlučite.

 

Analitičari procjenjuju da će se trend pada cijena goriva nastaviti budući da je nekoliko dana zabilježen oštar pad cijena nafte na svjetskom tržištu. Globalna referentna cijena Brent sirove nafte je oslabila na ispod 100 dolara.

 

Građani BiH najviše novca izdvajaju za prijevoz i hranu, pa će svako snižavanje cijena goriva olakšati suočavanje sa inflatornim kretanjima rasta cijena koji je neminovan barem do kraja tekuće godine.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Konačno dobre vijesti: Gotovo je s rastom cijena polovnih vozila, pad je osjetan

Više od dvije godine trgovici polovnim automobilima trljali su...

U BiH nije dobila priliku: Bišćanka je među deset najljepših na svijetu

Zamislite da surfate internetom i onda slučajno ugledate svoju...