POJAVIO SE CRNI LED NA GRENLANDU: Prijete li nam neslućene katastrofe?

Geolog Jason Box odlično poznaje led. Upravo zbog toga ga posebno zabrinjava ono što je na ledu uočio ove godine.

Box se upravo vratio s Grenlanda na kojem je trenutno led crne boje. I to nije riječ o samo malo tamnijoj boji leda već o rekordno tamnoj boji koja je na tom području ikad zabilježena. Box, koji se vratio sa svoje ljetne istraživačke kampanje, kaže kako nije nikad vidio ništa slično tome.

‘Bio sam zapanjen viđenim’, rekao je Box koji je sam snimio ove zastrašujuće fotografije, za NewsCom. No, posljedice viđenog su još gore. Baš kao što su tijekom sunčanih dana crni automobili znatno topliji na dodir od bijelih, tako se i crni led topi znatno brže od bijelog.

Kao član Geološkog odbora Danske i Grenlanda, Box je iz svog doma u Kopenhagenu otputovao na Grenland kako bi pronašao izvor čađe koja ubrzava nestanak ledenjaka.

Postoji nekoliko potencijalnih objašnjenja onoga što se trenutno odvija na Grenlandu i zbog čega je došlo do nastanka crnog leda.

Najvjerojatnije se radi o kombinaciji sve češćih ljetnih oluja, prašine, aktivnosti mikroba i čađe od šumskih požara, koja je dovela do ovogodišnje iznimno tamne boje leda, prenosi Dnevnik.

‘U 2014. godini ledena ploha je 5,6% tamnija i kao takva apsorbira energiju čija se količina može uporediti s dvostrukom godišnjom potrošnjom električne energije u SAD-u’, izjavio je Box koji se boji naglog otapanja leda i globalne katastrofe.

Dnevno.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.