-1 C
Kakanj
Utorak, 19 Januara, 2021

Poimeničan prikaz susreta vijećnika sa govornicom na sjednicama Vijeća

Obzirom da nam se polako primiču Lokalni izbori, odlučili smo da malo “istražimo” koliko je radila naša lokalna vlast, ali ovaj put ona zakonodavna.

Ovom prilikom nećemo o izvršnoj vlasti, nego ćemo reći i prikazati aktivnost naših vijećnika, ali ne u smislu statističkog podatka o broju usvojenih prijedloga, odluka, inicijativa i dr., jer nas o tome svakako izvještava izvršna vlast, nego o samoj aktivnosti u smislu pojedinačnog izlaska vijećnika za govornicu, učešću u diskusijama po tačkama dnevnog reda, podnošenju inicijativa i postavljanju vijećničkih pitanja.

Obzirom da su zapisnici sa sjednica Općinskog vijeća na službenoj web stranici Općine Kakanj dostupni za cijelu prošlu godinu i dva mjeseca ove godine (januar 2015. februar 2016. god.), na osnovu njih ćemo i mjeriti aktivaktivnost naših vijećnika.

Šest vijećnika nije uopšte diskutovalo

Dakle, od januara prošle do februara ove godine broj vijećnika koji su učestvovali u diskusijama po datim tačkama dnevnog reda je 24 od ukupnog broja vijećnika kojeg broji vijeće – 30. O diskusijama nećemo ništa puno govoriti, jer smo uradili jedan tabelarni prikaz koji će vam puno toga reći. Podaci su urađeni na osnovu zapisnika sa sjednica (28- 40.sjednica) Vijeća koji su bili dostupni na službenoj stranici Općine Kakanj. Međutim, da bismo ublažili ovu (ne)aktivnost vijećnika, moramo reći sljedeće: Vijećnici koji po diskusijama nikada nisu izašli za govornicu, ne znači striktno da ništa nisu uradili za ovu općinu. Vjerujemo da su oni vrlo konstruktivni na klubovima stranke kojoj pripadaju, a čiji se sastanci održavaju prije sjednice Općinskog vijeća.

Vijece aktivnosti tabelaS druge strane, vijećnici koji bilježe rekordan broj izlazaka za govornicu po diskusijama ne iznose samo svoje lične stavove, nego u najvećem broju slučajeva iznose stavove kluba vijećnika i to su uglavnom predsjednici istih. Učešće u diskusijama je, možemo reći, relativna stvar, jer već smo naveli razlog zbog kojih vijećnici (ne)raspravljaju, dakle, spadaju u stranačke klubove, pa time u ime i aktivnih i neaktivnih stavove iznose šefovi klubova. Međutim, upada u oči podatak da neki vijećnici nikada, ali apsolutno nikada nisu osjetili i vidjeli šta znači izaći za govornicu, a osim diskusije za istom se iznose i vijećnička pitanja i inicijative. Doduše, ima i onih koji svoju vijećničku inicijativu ili pitanje dostave u pisanoj formi (što ne umanjuje njihov značaj) i koja bude vrijedna pažnje i dobije medijski prostor.

Taj slučaj smo imali nedavno kada je vijećnik Sedin Smolo u svom pitanju tražio da mu se dostavi informacija Porezne uprave o broju registovanih ugostiteljskih objekata u Kaknju i broj prijavljenih radnika za novembar i decembar 2015. godine koje ti objekti zapošljavaju. Postoje čak i inicijative koje od strane vijećnika putem lokalnog zakonodavnog tijela idu na viši nivo vlasti.

Takav primjer imali smo kada je inicijativa vijećnika Elmedina Kukića, koja se odnosila na udaljenost sportskih kladionica od škola, upućena Vladi FBiH. Pored ovih inicijativa postoji još niz drugih koje su itekako vrijedne pažnje, ali nisu medijski popraćene, pa se za njih manje i zna. Zato ovom prilikom pozivamo vijećnike da se obrate novinarima Kakanjskih novina kako bi se takva inicijativa ili vijećničko pitanje upućeno Vijeću medijski popratilo.

10 vijećnika bez ijedne inicijative

U narednih nekoliko redaka navest ćemo imena vijećnika i broj njihovih inicijativa koje su podnijeli Vijeću u periodu od januara 2015. do februara 2016. godine (28-40. sjednica). Jasmin Mušanović je u navedenom periodu podnio najveći broj vijećničkih inicijativa, čak njih 8, Safet Šahman 6, Slaven Katičić, Elvedin Delić i Mirnes Bajtarević po 5, iako je Bajtarević podnio ostavku na mjesto vijećnika koja je usvojena u novembru prošle godine na 37. sjednici (na njegovo mjesto je došao Hedin Bjelopoljak). Da je kojim slučajem ostao u Vijeću, za pretpostaviti je da bi bio jedan od vijećnika sa najvećim brojem podnesenih inicijativa.

Sa po četiri inicijative za navedeni period bili su: Aldin Šljivo, Dženan Kubat, Eldin Mijoč i Sedmedin Amiđić.

Sa po tri slijede Elmedin Kukić i Haris Veispahić, a sa po dvije: Elvedin Šehagić, Tomislav Đondraš, Sejfo Silajdžija, Jasmina Hadžić, Huso Lihović i Rešad Merdić. Po jednu inicijativu su uložili: Ahmed Begić, Emir Demir i Asif Bliznović.

Ostalih deset vijećnika je bilo bez inicijativa, što ne znači da nisu imali šta reći ili pitati. Možda su neki od njih postavili vijećničko pitanje. Pa evo analize i o tome.

Vijećnička pitanja su postavili: po pet pitanja: Tomislav Đondraš, Jasmin Mušanović i Dženan Kubat. Po četiri pitanja su postavili predsjedavajući Općinskog vijeća i vijećnik Slaven Katičić, kao i njegov zamjenik Rešad Merdić. Najviše je bilo vijećnika sa po tri postavljena pitanja: Emir Demir, Sedmedin Amiđić, Aldin Šljivo, Sejfo Silajdžija, Safet Šahman, Elvedin Šehagić i Elvedin Delić. Od 28. do 40. sjednice Vijeća po dva pitanja su imali: Mirnes Bajtarević, Ahmed Alajbegović, Eldin Mijoč i Jasmina Hadžić. Po jedno pitanje su postavili: Sedin Smolo, Ivica Petrović, Ahmed Begić i Muhamed Lopo.

Trojica pasivnih vijećnika

Ne bi bilo korektno ne spomenuti vijećnike koji nikada nisu ni diskutovali, niti uputili vijećničku inicijativu, niti postavili pitanje u periodu od 28. do 40. sjednice Vijeća.

Oni su: Nisvet Trako, Nusret Kovač i Asmir Kovač. Hedin Bjelopoljak je tek u novembru prošle godine stupio na dužnost vijećnika, do sada nije bio aktivan, ali nadati se da će do kraja mandata uzeti aktivno učešće u radu Vijeća. Ostaloj trojici imenovanih pasivnih vijećnika poručujemo da nije fer i korektno sjediti u vijećničkim klupama, primati paušal i dnevnicu, a ne raditi aktivno (kroz ovaj zakonodavni organ) za glasače koji su im dali povjerenje u oktobru 2012. godine.

Zar je moguće da im se od početka prošle godine za pomoć nije obratio niti jedan stanovnik općine Kakanj koji ima problem npr. u svojoj mjesnoj zajednici i koji traži da kroz vijećničko pitanje ili inicijativu pokušaju pomoći pri rješavanju tog njegovog problema. Neki od vijećnika za cijelog svog mandata nije se nikad upoznao sa govornicom, a neki od njih u klupama sjede i po dva mandata, a od cijele svoje vijećničke aktivnosti su samo podizali pločicu za, protiv, uzdržan.

Nećemo ulaziti u stranačke diskusije koje se odvijaju na sastancima klubova vijećnika, jer javnost ne zna šta se tamo dešava i koliko su tamo naši vijećnici aktivni i konstruktivni. Javnost zna samo ono što pročita, čuje i vidi kroz medije. Međutim, pasivnost i šutnja se danas cijene. Nagrađuju se ponovnim kandidaturama kroz liste za Vijeće ili pak putem zapošljavanja bližih članova porodice. Klimoglavci najbolje prolaze. Pametnom dovoljno, a ko razumije – shvatiće.

Krajnja poruka ovog teksta je da naši sugrađani vide ko je i u kolikoj mjeri opravdao njihovo povjerenje dato na izborima 2012. godine. Vjerujemo da će se mnogo naših vjećnika ponovo naći na listama za Vijeće u oktobru ove godine. A ako ćemo ih ponovo birati, trebalo bi da biramo one koji su radili u interesu ove lokalne zajednice, a ovaj članak je prikazao ko je i u kolikoj mjeri radio, doduše ne za period od novembra 2012. do danas, ali i ovo što je prikazano je sasvim dovoljno. (Tekst bez korekcija prenosimo sa Izvor: Kakanjske novine)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO