“Pogodila nas je nevolja i veliko iskušenje, kao vjernici, prihvatamo ga, jer smo ubijeđeni da je ono od Boga”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović predvodio je danas džuma-namaz i održati hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

U skladu sa instrukcijama nadležnih vlasti, ali i Instrukcijom Islamske zajednice o postupanju u okolnostima vanrednog stanja, u svim džamijama u BiH, pa tako i u Gazi Husrev-begovoj, džuma namazu je prisustvovao samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora.

Današnju hutbu “Hayat TV” je prenosila u cjelosti:

Hvaljen neka je Allah. S Njegovim imenom počinjemo svaku besjedu i govor, sve dobre postupke i poslove naše. On je Gospodar svega: znanog i neznanog, vidljivog i nevidljivog.

Neka je blagoslovljen poslanik Muhammed, a.s., plemeniti i iskreni posljednji vjerovjesnik među ljudima, njegova porodica i njegovi sljedbenici u svim vremenima!

Zamolimo Uzvišenog Allaha u ovom odabranom danu, u danu našega zajedništva:

za ljubav i zdravlje u našim porodicama,

za ljubav i milost među našim bližnjima,

za ljubav i poštovanje među različitim narodima, koji su braća i sestre, rođeni od jedne majke i jednog oca.

Dragi vjernici, poštovani džematlije!

Ovo je druga džuma-namaz otkako živimo u uvjetima vanrednog stanja na Zemlji. Pogodila nas je nevolja i veliko iskušenje. Kao vjernici, prihvatamo ga, jer smo ubijeđeni da je ono od Boga.

U ovoj situaciji još jednom smo se uvjerili u nadvremenost suneta, u oporuku pejgambera Muhammeda, a.s., koji nas je poučio čistoći tijela. Zato, uzimajmo abdest što više i makar pet puta dnevno perimo naše ruke i naša lica, potirimo naše glave i perimo naše noge.

Ostanimo u svojim domovima, jer je on rekao: «Ako čujete da se u nekom mjestu pojavila kuga, nemojte ići u to mjesto, a ako ste se zatekli u mjestu u kojem se pojavila kuga, nemojte napuštati to mjesto».

Još nas je obradovao riječima: «Kojeg god čovjeka zadesi kuga (zarazna bolest) pa on strpljivo ostane u svojoj kući, nadajući se nagradi od Boga i vjerujući da ga neće zadesiti ništa osim što mu je Svemogući Bog propisao, takav će imati nagradu šehida». Ostati u kući ovih dana najveći je stepen dobročinstva i odgovornosti, jer Zemljom odjekuje hiljadugodišnja poruka: Ostanimo u kući i spasimo čovječanstvo, jer: «Ko spasi jednog čovjeka kao da je sve ljude spasio».

Za ovaj naš vakat vezana je još jedna preporuka koju nam je u amanet ostavio voljeni vjerovjesnik Muhammed, a.s. On je rekao: “Kada bi nastupio Sudnji dan, a u ruci nekog od vas bila sadnica, pa ako bude u mogućnosti da je zasadi, neka to učini”.

U ovim riječima, osluškujemo utjehu i nadu koje su nam potrebne ovih dana. U njima nalazimo snažan poticaj da činimo ono što je najbolje i najkorisnije u ovim danima. Ovo je Poslanikov poziv na stalno traženje izlaza i prevladavanje kušnji koje su nas zadesile. Predaja nikako nije od Poslanikova kodeksa postupanja, od svjetonazora kojem mi pripadamo i koji slijedimo. On nam ovim hadisom poručuje da stalno tragamo za najboljim rješenjima i za izlazima i da to naše traganje nikada ne smije prestati, čak i kada bi nastupao Sudnji dan.

Mi moramo razmišljati i o našim planovima za bližu budućnost. Ne smijemo gubiti vjeru, nadu i razum, jer čovjek je biće vjere, nade i razuma. Proljeće je, pa bismo trebali zasaditi naše drvo, posijati sjemenje na našim oranicama i u našim vrtovima. Ovo je vrijeme sjetve. Pozivam sve, koji ne spadaju u rizične grupe da, dok ljekari vode borbu s virusom, obradimo naša polja i naše bašče. Neka svako zasije svoj vrt.

Bog nam uvijek šalje znakove i trebamo se naučiti čitati Njegove poruke. Sada je vrijeme da stanemo, da pogledamo u zemlju, da je uzmemo u ruke, da ponovo osjetimo njen miris. Sjetimo se, od nje smo stvoreni, u nju ćemo se vratiti. Ona je naše tijelo i iz nje je naša hrana.

Zemlja već odavno vapi za našim rukama, a strahuje od naše pohlepe. Siđimo u naša polja i naše bašče, tamo je oduvijek bio Božiji nimet za nas i za našu djecu. Našim primjerom poučimo ih kako da zasiju vrt, kako da se s ljubavlju odnose prema zemlji. Vrijeme je da ih naučimo kako da zahvale Bogu na nimetima zemlje, vode i vazduha. Ona nam uvijek iznova, poput majke, daje svoje plodove, a zauzvrat traži samo malo poštovanja. Vrijeme je da naš asiluk prema majci zemlji prestane.

Braćo i sestre!

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply