Pogledajte snimak iz sudnice: Šta se događalo na ročištu Novaliću, Solaku, Milićević i Hodžiću

Popularno

Povezano


U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednih 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, vlasništvo Fikreta Hodžića.
Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora za potrebe Federacije BiH (FBiH) optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.
Podsjećamo, optužnica tereti Novalića, Solaka i Hodžića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.
Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.
Milićević optužnica tereti za nesavjestan rad u službi.
Svoj iskaz pred sudskim vijećem dao je Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke. On je pojasnio da je na tematsku sjednicu Vlade FBiH u martu 2020 godine jer je postojala namjera da se suspenduje Zakon o javnim nabavkama.
– Mi smo saznali nekoliko dana ranije za tu sjednicu. Dobili smo informaciju da se planira suspenzija zakona o javnim nabavkama, što bi značilo totalnu anarhiju – kazao je Salčin.
Tužilac Mirza Hukeljić upitao je svjedoka: „Šta to znači, ko vas je obavijestio“?
– Više je izvora bilo, neko me iz kabineta ministrice Edite Đapo nazvao i pitao šta mislim. Rekao sam da nema potrebe da se mijenja Zakon, pa su mi rekli da je Srbija mijenjala, ja sam rekao da Srbija nije imala to u zakonu što mi imamo. Nije tačno da je zakon bilo koga sprečavao da išta nabavi. Ja sam lično nazvao kabinet Novalića i čuli smo se telefonom. Rekao sam da bi rado došao na sjednicu da pojasnim da nema potrebe da se mijenja zakon. I tad sam se pojavio na tom sastanku – naveo je Salčin.

- Marketing -

– Koga ste zatekli u toj Sali – pitao je tužilac, a Salčin je kazao:
– Bilo je jako puno ljudi. U liftu sam se sreo s Jelkom Miličević, Martićem, bili su premijer, ministar Aljoša Čampara…Preko puta mene su bili direktori kliničkih centara, Jusufović, Izetbegović, Kvesić”.
Jeste li s njima ranije razgovarali, neformalno interesirao se Hukeljić:
– Gospodin Jusufović je rekao da je njemu to sve mutno, Kvesić je rekao da zna šta treba, gospođa Izetbegovć je rekla da odmah može nabaviti respiratore, Čampara je govorio da treba nabaviti opremu…Intencija Vlade je bila da suspenduje zakon, da se ne koristi za medicinsku opremu. Ja sam rekao da je teško napraviti izuzeće, jer ne znamo šta će nam sutra trebati. Neko je čak spominjao šatore… Ja sam rekao kakve veze sad šator ima sa medicinskim lijekovima. Meni su rekli da ću ja biti kriv i odgovoran – kazao je Salčin.
Tužilac je želio znati ko Salčinu kazao da će biti ako se oprema ne nabavi?
– Direktori kliničkih centara. I Jašarspahić je shvatio da ne moramo ići u izmjenu zakona. Moj dojam je bio da klinički centri nisu imali ni osnovne stvari. Rekli su da nemaju ništa. Sebija Izetbegović je rekla da odmah može kupiti respiratore, da ima spremno sve za 30 do 50 respiratora. Rekao sam joj da nema smetnji”.
Ko vam je rekao da ćete vi biti krivi , insistirao je Hukeljić. Na šta je Salčin kazao:
– Rekla mi je direktno gospođa Izetbegović, piše Avaz

- Marketing -

Najnovije