„Pogledaj Bosnu“ – knjiga Emine Čabaravdić-Kamber

Knjiga pod nazivom“Pogledaj Bosnu“ autorice Emine Čabaravdić-Kamber danas je promovisana u OŠ MMb Kakanj. Knjiga je plod saradnje i splet životnih priča studenata iz Bih i studenata koji su za vrijeme agresije na BIH prije 20 godina otišli u Njemačku !!!

U okviru literarne karavane koja prolazi kroz bosanskohercegovačke gradove, u OŠ Mula Mustafa Bašeskija Kakanj je održana promocija knjige „Pogledaj Bosnu“ ikakanjske književnice Emine Čabaravdić-Kamber koja je svoju književnu afirmaciju izgradila u njemačkom gradu Hamburgu. Knjiga je nastala u okviru projekta kojeg je podržao Goethe institut, kao plod saradnje kakanjskih i njemačkih učenika, te je zbog toga i sama knjiga napisana dvojezično, na njemačkom i bosanskom jeziku.

IMG_2219„Projekat je nastao prije dvije godine. Završen je u Hamburgu i Bosni. Prošlo smo gradovima i pisali o stanju poslije 20 godina od rata. Knjigu su pisali studenti o stanju 20 godine poslije od odlaska iz BiH poslije rata, koje poteškoće imaju i kakva je njihova situacija i perspektiva“ – kazala je Emina Čabaravdić-Kamber.

IMG_2225Na promociji je rečeno kako samo lijepe stvari mogu uticati na širenja mira, tolerancije i međusobnog povezivanja mladih širom svijeta. Poruku da jezik ne razdvaja ljude nego ih na različite načine povezuje su shvatili u učenici koji su prisustvovali promociji. Iz uprave OŠ MMB su iskazali zadovoljstvo promocijom jednog ovakvog djela, te iskazali nadu da će se saradnji nastaviti i u budućnosti.

„Nama je drago što smo domaćini promocije knjige. Do autorice smo došli posredstvom naše nastavnice njemačkog jezika Jasmine Sarač. Nadamo se i već smo razgovarali sa Eminom otome da nastavimo našu saradnju i ubuduće.“ – kazala je Fikreta Ljevo, pomoćnik dir. MMB

Interesantna je i sama ilustracija knjige. Nju krasi fotografija djevojke u tradicionalnoj bošnjačkoj nošnji. Djevojka je naime iz Kaknja. Njemački izdavači su ocijenili kako ova fotografija najbolje opisuje temu koja prožima sadržaj knjige. Ova knjiga će za širi auditorijum svoju promociju imati i u Gradskoj biblioteci u Kaknju u subotu 25.oktobra.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.