Povezano

Podžić: Svako anketiranje Oružanih snaga predstavlja teško krivično djelo


“Ne želim diskutovati o tome. Apeliram od mojih zamjenika pa nadalje. Imamo pojačano informiranje u jedinicama. Zakon o odbrani BiH, član 3. je jasan. Svako onaj ko bi preduzeo učinio bi teško krivično djelo. Samo po ovom Zakonu mogu biti organizovane Oružane snage u BiH, a svako drugo anketiranje, mobiliziranje, obučavanje predstavlja teško krivično djelo. Siguran sam da će i u ovoj zemlji i treći stub vlasti da funkcioniše, a postoji neko ko sve ovo bilježi”, rekao je Podžić odgovarajući na pitanje.
Govoreći o trenutnom stanju u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama ministar Podžić je rekao da je trenutni zastoj manji problem u odnosu na neusvojen budžet.
“Većina odluka je u nadležnosti Predsjedništva. Ima zastoja i ima ometača, ali bih rekao da je to manje važno i manje nas pogađa od onoga što mi nemamo usvojen budžet i na osnovu privremenog finansiranja funkcionišemo. Problem je i standard uposlenika vojnika sa srednjom stručnom spremom koji se nalaze u zaista nezavisnoj poziciji, kako uopće preživjeti, prehraniti svoje porodice”, rekao je Podžić.
Istakao je i da se prišlo jednoj namjenskoj ili nenamjenskoj metodi gdje se povećavaju dohoci na nižim nivoima vlasti, dok je vojnik najpogođeniji s ličnim primanjima.
“Ima mnogo onih koji vole poziv vojnika i spremni su na teške žrtve”
Odgovarajući na pitanje reporterke N1 Adise Imamović kakav je interes mladih ljudi za uključenje u Oružane snage zbog teške ekonomske situacije, Podžić je odgovorio da je slična pitanja i sebi postavljao.
“Ohrabrilo me kada sam prošle sedmice obišao naše kasarne, da ipak ljudima nije osnova samo novac, ima puno onih koji vole poziv i spremni su na teške žrtve”, kazao je Podžić.
Za informacija o hladnim kasarnama i problemima s grijanjem rekao je da nisu tačne.
“U kasarnama postoji grijanje, imali smo situaciju gdje usljed rasta cijena energenata je bilo dobavljača koji su s nama imali sklopljene ugovore, gdje su na osnovu skoka cijena nudili anekse. Mi se nismo složili i tražili smo one koji su bili drugi ili treći na redu. Prije 10-tak dana je počelo redovno snabdijevanje u kasarnama tako da nemamo problema sa grijanjem”, dodao je Podžić. prneosi “N1“.

- Marketing -

Najnovije

Popularno