Podnesena krivična prijava protiv Šefika Džaferovića

Popularno

Povezano


U Tužilaštvo Bosne i Hercegovine stigla je prijava Hrvatske republikanske stranke protiv člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića zbog izazivanja mržnje i netrpeljivosti, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.
Iz Tužilaštva BiH su naveli da je prijava zaprimljena jučer i da se predmet daje u rad postupajućem tužiocu.
Hrvatska republikanska stranka, na čelu sa Slavenom Ragužom, saopštila je 19. novembra da je podnijela krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića zbog “izazivanja mržnje i netrpeljivosti”.
Iz HRS podsjećaju da je Džaferović 17. novembra u Jablanici izjavio da “iza Armije Republike BiH nisu ostale masovne grobnice, logori i drugo”, što, kako navode, jednostavno nije istina, jer “postoji više pravosnažnih presuda koje potvrđuju baš suprotno”.
“Prema zvaničnim podacima, od 1992. do 1995. nalazilo 11 logora Armije RBiH u kojima je bila zarobljena 891 osoba, od kojih 764 civila. Njih 27 umrlo je od posljedica mučenja. Činjenica da prijavljena osoba obavlja funkciju člana Predsjedništva predstavlja otežavajuću okolnost, što ovo krivično djelo čini naročito teškim, a što je zakonodavac jasno odredio”, dodaje se u saopštenju HRS-a. prneosi “Fokus“.

- Marketing -

Najnovije