17.7 C
Kakanj
Subota, 31 Jula, 2021

Počinje suđenje četnicima koji su u Višegradu pjevali “Bit će opet pakao”

spot_imgspot_imgspot_imgspot_imgTužilaštvo BiH je optužilo Sladojevića, Aleksića i Lečića da su 10. marta 2019. učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Suđenje trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, počet će 21. aprila, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Datum početka suđenja Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada 10. marta 2019. godine, potvrdio je Sud BiH.

“Planiran je početak glavnog pretresa”, odgovorili su iz Državnog suda na upit BIRN-a BiH.

Sladojević zvani “Krvce” i “Čiča”, Aleksić zvani “Vojvoda” i Lečić negirali su krivnju 22. februara.

Tužilaštvo BiH je optužilo Sladojevića, Aleksića i Lečića da su 10. marta 2019. učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

“Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević kao predsjednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’ i Aleksić su sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta”, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo tereti Lečića da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

BIRN BiH je 5. februara objavio istraživanje na osnovu sudskih dokumenata koji su otkrili vezu nekih članova ravnogorskih i četničkih udruženja sa ratnim zločinima i ekstremizmom.

BIRN BiH je pisao kako je Ministarstvo sigurnosti BiH upozoravalo na nekoliko četničkih udruženja kao nosioce etničkog odnosno nacionalnog ekstremizma sa negativnim uticajem na sigurnosni ambijent, posebno prema povratnicima, i sa povremenim nasilnim manifestacijama.

Kao dvije najmasovnije i teritorijalno najrasprostranjenije organizacije navedeni su “Ravnogorski pokret otadžbine Srpske” i “Ujedinjeni ravnogorski pokret otadžbine Srpske”.

Prema dokumentima koje je analizirao BIRN BiH, Sladojević je predsjednik “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske”.

Ko je Slavko Aleksić?

Slavko Aleksić poznat je kao jedan od najvećih zločinaca za vrijeme rata u Sarajevu. On je bio zadužen za srpske trupe raspoređene oko sarajevskog Jevrejskog groblja.
Od tamo je svakodnevno terorizirao građane Sarajeva.

Do 1992. godine bio je skromni zaposlenik sarajevske pošte, a početkom rata postao je jedan od lidera pokreta na širem području Sarajeva. Zajedno s Vojislavom Šešeljom i još jednim nikad procesuiranim vojvodom Branislavom Gavrilovićem Brnetom, sijao je strah i smrt među građanima okupiranih područja. Po okončanju agresije, napustio je grad u kojem je proveo najveći dio života.

Zajedno s hiljadama Srba iz sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići, Aleksić je iz Sarajeva otišao u martu 1996. godine. U godinama koje su uslijedile, rijetko se pojavljivao u javnosti. Pritajio se negdje u šumama u okolini rodne Bileće. Kako se neslužbeno može saznati, često se “spušta” u sam grad, a redovno sudjeluje u svim četničkih manifestacija u vrletima istočne Bosne i zapadne Srbije.

Premda je njegova uloga u višegodišnjem maltretiranju Sarajlija kao dan jasna, nikad nigdje nije odgovarao ni za šta. Baš kao i većina četničkih vojvoda koji su sarajevskim brdima gospodarili u najtežim danima Nikada nijedna institucija Bosni i Hercegovini nije pokrenula postupak protiv vojvode s Grbavice zbog opsade Sarajeva. Tako će vjerojatno i ostati…

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO