1.3 C
Kakanj
Četvrtak, 28 Januara, 2021

Počinje izgradnja nove dionice: Evo kako će izgledati Zenička obilaznica

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić potpisao je odobrenje za izgradnju poddionice Drivuša – Donja Gračanica u sklopu autoceste na koridoru 5C i to za Fazu 2: Klopče  – Donja Gračanica, sa pratećim objektima. Na taj način stvoreni su svi preduslovi za izgradnju novih 6,32 km autoceste na koridoru 5C,pieš Slobodna Bosna.

– Izdavanjem ovog odobrenja za građenje otklonjene su i posljednje administrativne prepreke na daljnjoj izgradnji ove značajne dionice na Koridoru VC. Riječ o jednoj od najzahtjevnijih dionica sa više mostova, vijadukta i potputnjaka, ali su naši graditelji već dokazali da su spremni i za najveće izazove u cestogradnji. Uvjereni smo će ovaj najveći infrastrukturni projekt u našoj zemlji donijeti novo upošljavanje građevinske operative i omogućiti dalji zamah u investiranju i zapošljavanju domaće kvalifikovane stručne radne snage – rekao je ministar Martić.


Dionica Zenica sjever – Zenica jug je ukupne dužine deset kilometara. Na poddionici Klopče – Donja Gračanica nalaze se četiri vijadukta, dva tunela i jedno odmorište. Riječ je o poddionici koja prolazi kroz vrlo nepovoljan morfološki teren. Sredstva u iznosu od oko 50 miliona eura za izgradnju ove dionice obezbijeđena su iz sredstava Fonda za međunarodni razvoj OFID  (Fund for International Development) koji je u sastavu organizacije OPEC-drava izvoznica nafte (OPEC- Organization of the Petroleum Exporting Countries).

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO