Počelo je popuštanje HDZ-a, SAD vrše ključni pritisak

Zaključke sa današnjih sastanaka između domaćih lidera i predstavnika međunarodne zajednice, na kojima ponovo nije došlo do rješenja u pogledu izmjena Izbornog zakona, ali je u vezi s tim izražena spremnost za pronalaženje “privremenog rješenja” u cilju implementacije izbornih rezulatata za Vijesti.ba komentarisao je politički analitičar Žarko Papić.

Papić u razgovoru za Vijesti.ba tvrdi da HDZ popušta pred svojim zahtjevima pod javno iskaznim pritiskom odstrane međunarodne zajednice na HDZ i SNSD, te da međunarodna zajednica u tome smislu djeluje u rukavicama.

Ipak ističe da je bitno je podsjetiti kako je počela ova kriza, navodeći da se suština problema krije u neshvatljivo pogrešnoj odluci Ustavnog suda po Ljubićevoj apelaciji

“Kriza je počela potpuno pogrešnom odlukom Ustavnog suda BiH koji je prihvatio apelaciju Bože Ljubića. Nije Ustavni sud mogao da prihvati tu apelaciju formalno pravno gledano a da istovremeno ne trađi promjenu Ustava FBIH. Takvu grešku ne bi napravila ni nevladina organizacija. Sa druge strane HDZ je shvati u čemu je problem s tim pa je odmah iza toga išla apelacija gospođe Krišto. Međutim, suštinska je stvar da Ustavni sud nije poštovano mišljenja ni OHR-a ni Vencijanske komsije koja su išla u potpuno drugom pravcu i de faco osporavala Ljubićevu apelaciju. Dakle, greška je u toj svetoj kravi koja se zove Ustavni sud i ne znam zašto niko ne smije to da kaže”, naglasio je Papić.

On smatra da je privremeno rješenje koje je danas pominjano zadnji izlaz odnosno improvizacija i pokušaj da se problem riješi na mjesečnoj bazi.

“Ali ne zaboravimo da je i poslije današnjeg sastanka Borjana Krišto kazala da se ništa nije dogovorilo i da privremeno rješenje mora poštovati sve principe iz Ljubićeve apelacije, što dođe isto”, rekao je Papić.

Dodao je da iako HDZ u ovom momentu ne odstupa samo prije tri dana, više amabasadora uz to OSCE i OHR su uputili pismo u kojem su kritikovali HDZ i SNSD i zbog Zakona o krivičnom postupku, što je indirektni bočni pritisak na HDZ da popusti.

“Izgleda da je popuštanje počelo na tome da se sada izmjene odnose samo na Dom naroda, jer nije više u fokusu izbor članova Predsjedništva. Ja ipak i dalje ostajem skeptičan. Zamislimo sa stanovišta međunarodne zajednice idealno rješenje, usvaja se nekakvo privremeno rješenje, a vjerovatno bi se oslonilo na prijedlog SDP-a i DF-a koji je daleko najbolje, ali to je i dalje privremeno rješenje i kriza se samo prolongira, samo zato što niko neće da krene od izvora krize a to je apelacija koju Ustavni sud BiH nije mogao ni prihvatiti”, rekao je Papić.

– Međunarodna zajednica HDZ-u stvari u rukavicama pokušava objasniti, kao što ona uglavnom radi, ali mi ne znamo šta se dešava iza zatvorenih vrata.

“Imamo informacije sa sastanaka koje daju nadu da će se u daljnjim razgovorima nešto riješiti, a da li Palmer i Cormackova vade oči HDZ-u to ne znam, ali ne bi me čudilo da se to upravo dešava. Zato pominjem indirektni javno pritisak na HDZ u vezi sa Zakonom o krivičnom postupku”, rekao je Papić.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar