Plenković nakon sastanka s Pompeom: BiH da obezbijedi punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda

0

Za nas je posebno važno pitanje BiH, 25 godina od Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma, smatramo da upravo ta zemlja koja je upućena na Hrvatsku i Hrvatska na nju, treba osigurati punu ravnopravnost svih naroda koji u njoj žive, pa i Hrvata kao najmalobrojnijeg, ali i drugih koji tamo žive, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković, nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon sastanka s državnim sekretarom SAD-a Mikeom Pompeom u Dubrovniku kazao je kako BiH treba osigurati ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković je tom prilikom rekao kako su razmijenjena mišljenja o nizu tema koji se tiču odnosa između dvije zemlje.

”Posebno smo dotakli, prije svega, uz podsjećanje da smo saveznici u okviru NATO-a, uz značajnu ulogu koju Hrvati, to generacije hrvatskih iseljenika imaju u SAD-u u poveznicama između današnjih SAD i Republike Hrvatske, činjenicu da smo upravo proteklih godina zajedno radili da Hrvatska ispuni sve preduvjete za ukidanje zahtjeva za vizni režim za hrvatske državljane od strane SAD, i vjerujemo da je upravo ova godina koja je protekla, 30. rujna ta koja je prvi puta omogućila nama da budemo ispod tri posto odbijenih zahtjeva te se nadam da će i državno tajništvo zajedno s drugim tajništvima u SAD, tu mislim na Domovinsku sigurnost, vidjeti da smo ispunili te preduvjete te da će hrvatski državljani uskoro, kroz idućih nekoliko mjeseci ostati bez tog uvjeta za posjete SAD-u”, rekao je Plenković.

Dodao je kako su najavili daljni rad na sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, sporazum koji, prema riječima Plenkovića puno znači za privredne aktivnosti, ali i građane dviju zemlja.

Podsjetio je kako je na jučerašnjem sastanku Ministarstvo finansija dobilo zaduženje da s hrvatske strane vodi te pregovore.

Razgovarano je i o ekonomskoj saradnji te da prošlogodišnjih oko 650 miliona dolara predstavlja solidan temelj, ali da ostavlja ogroman prostor za povećanje trgovinske razmjene.

Dodao je i kako je COVID-19 uticao na brojnost posjete američkih turista u odnosu na raniju godinu, te izrazio nadu da će zajednička borba protiv pandemije te ulaganja u pronalazak lijeka i cjepiva okrenuti stranicu i vratiti trend kakav je bio.

Plenković je rekao kako je razgovarano je i o energetskoj politici i činjenici da će Hrvatska od januara 2021., nakon mnogo godina, imati svoj terminal za ukapljeni prirodni plin.

”Brod je već na putu za Hrvatsku i očekujemo da bude u funkciji od siječnja. Time smo stavljeni na energetsku kartu Evrope i sigurno predstavljamo, u pogledu interesa američkih kompanija jednu sasvim drugu destinaciju sada kada je riječ o energetskoj politici”, rekao je Plenković.

Razgovarano je i o međunarodnim temama, prvenstveno situaciju u jugoistočnoj Evropi, pogledima Hrvatske prema susjedstvu, s naglaskom na situaciju u BiH uoči lokalnih izbora i 25. godišnjice Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma te tom prilikom istakli glavno načelo za koje se Hrvatska zalaže – puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda što se, smatra Plenković, treba očitovati u adekvatnoj legitimnoj zastupljenosti njihovih političkih predstavnika u institucijama BiH, u skladu s duhom i slovom Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

”S aspekta Hrvatske riječ je o ravnopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda”, rekao je Plenković.