Povezano

Plakali ste gledajući film ‘Toma’ zbog scene koja se nije ni desila i još pet stvari koje nisu obilježile život pjevača

Prethodnu godinu je definitivno obilježio film “Toma” kada je riječ o balkanskoj kinematografiji.

Iako smo gledali mnoga nova ostvarenja, film Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca, o čuvenom kompozitoru i pjevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću pokupio je najveće simpatije, a u prilog tome govori činjenica da ga je u kratkom vremenu pogledalo milion gledalaca.

- Marketing -

Iako je kroz mnoge scene opisan život Tome Zdravkovića, ovaj film je ipak više fikcija nego što je istinita priča.

Najtužnija scena iz filma je izmišljena

Čak i oni najtvrđeg srca nisu ostali imuni na scenu u kojoj Toma pjeva čuvenu pjesmu “Za Ljiljanu” i koju je posvetio supruzi njegovog doktora Hadžipopovića, koja boluje od raka.

Screenshot

Ovo je definitivno najemotivnija scena filma, ali je u pitanju izmišljeni scenario. Toma je ovu pjesmu posvetio glumici Ljiljani Blagojević tako da se ova situacija iz filma nije desila u stvarnom životu pjevača.

Doktor Hadžipopović postoji samo u filmu

Doktor Aleksa Hadžipopović (Petar Benčina) je imao bitnu ulogu u životu pjevača, do duše samo u filmu.

On ga prati na koncerte, liječi ga i ubjeđuje da treba da vodi mnogo uredniji život. Ipak, uloga ovog doktora je također izmišjena kako bi film dobio veću dozu emocije.

Screenshot

Za ovo je najzaslužniji glumac Nikola Pejaković, jedan od scenarista filma.

Godinu i po trajalo je istraživanje i najviše sam razgovarao sa Tozovcem i Tominom suprugom. Bjela je razgovarao sa Novicom, Tominim bratom, i vidi se da su ti razgovori na Bjelu dosta uticali. Ja sam pokušao da anegdote o Tomi ostavim po strani i bilo mi je važno da otkrijem šta je to što Tomu muči. – Zato sam morao da napravim novu priču i uvedem likove poput doktora i LJiljane koji nisu postojali – kazao je Pejaković u emisiji „Kec na jedanaest“.

Toma Zdravković se ženio četiri, a ne dva puta

Oni koji su pratili detalje iz ljubavnog života Tome Zdravkovića, odlično znaju da je kroz film ludo zaljubljen u Silvanu, ali da ima dvije žene. Jednu tumači Milena Radulović sa kojom se razilazi zbog prevare, a onda ženi Gordanu sa kojom ostaje do kraja filma.

Aleksandar Kujučev

U stvarnom životu, Toma je imao četiri braka. Njegova prva supruga zvala se Olgica, druga je bila Milica, treća Nada Radanović sa Cetinja. Tomina četvrta supruga Gordana živi u Torontu.

Toma u filmu ima samo sina

Toma u filmu ima sina i iz nepoznatog razloga nije pomenuto da ima i kćerku. Sa prvom suprugom je dobio nasljednicu Žaklinu, dok mu je četvrta supruga Gordana rodila sina Sašu.

Pjesma Lepe Lukić u to vrijeme nije bila snimjena

Ovaj film ima mnogo boemskih trenutaka kada bismo svi poželjeli da smo sa slavnim pjevačima u kafani. Ono što je greška u ovom filmu jeste nastup pjevačice Lepe Lukić (koju izvodi Olivera Bacić) nije ni postojala u vrijeme dok je Toma Zdravković bio živ.

Aleksandar Kujučev

Zbog toga Lepa u stvarnom životu, tu pjesmu nije mogla da pjeva na koncertnim turnejama u to vrijeme.

Menadžer Drda nije postojao u Tominom životu

Andrija Kuzmanović također ima bitnu ulogu u ovom filmu. On tumači menadžera Tome Zdravkovića koji mu pravi ozbiljnu karijeru, piše Noizz.rs. Ipak, Drda u filmu je fiktivan, izmišljen lik, ali je čovjek s tim imenom stvarno postojao.

Aleksandar Kujučev

Dragan Daković zvani Drda bio je čovjek koji je mladu generaciju glumaca učio fudbal za film “Montevideo”. Čovjek je bivši fudbaler poznat po boemštini i on je na više načina pomagao realizaciju kultnog ostvarenja “Montevideo”. Prošle godine je iznenada preminuo.

Toma je za života imao oko pet menadžera koji su mu pomagali u karijeri.

- Marketing -

Najnovije

Popularno