Pismo na 10.000 ključnih adresa u Britaniji: Upozoreno na situaciju u BiH

Popularno

Povezano


U pismu koje je poslano na 10.000 adrese ključnih osoba u Velikoj Britaniji i pozvao ih da o stanju u BiH upozore svoje predstavnike u Parlamentu, Azmi je podsjetio na nedavni izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta Vijeću sigurnosti UN, u kojem je njemački diplomat mogućnost formiranja paralelnih entitetskih institucija nazvao jednakima secesiji, te je upozorio da zemlji prijeti neposredna opasnost od raspada, sa “vrlo stvarnim” izgledima za povratak sukoba.
“Postupci Dodika ne bi smjeli čuditi i vrhunac su višegodišnjeg potkopavanja rada državnih institucija i etnonacionalističke retorike u kojoj on dugo nastoji razbiti državu Bosnu i Hercegovinu. Sve ove destabilizirajuće akcije podupiru se konceptom ujedinjenja ‘srpskog svijeta’ – idejom koja je alarmantno slična ‘Velikoj Srbiji’ bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića”, navodi se u pismu.
Iz inicijative ističu kako je genocid koji se desio prije 26 godina bio “planirani i industrijalizirani završetak prisilne deportacije, mučenja, masovnih ubistava i sistemskog seksualnog nasilja”, koje su širom BiH počinile snage bh. Srba “kao dio cilja stvaranja ‘Velike Srbije’”. prneosi “N1“.
“Neshvatljivo je da se sada suočavamo s jezivom perspektivom povratka u mračne dane 1990-ih. Toliko preživjelih već je moralo podnijeti toliku bol i patnju i sada moraju ponovno proživjeti traumu i tjeskobu straha za svoju budućnost.”
Inicijativa je izrazila zahvalnost na podršci koju su njenom radu tokom godina pokazali zastupnici iz oba doma britanskog parlamenta, posebno u podizanju svijesti o naglom pogoršanju situacije u BiH.

- Marketing -

Najnovije