Pfizer počinje testiranje oralnog lijeka protiv koronavirusa

Američka farmaceutska kompanija Pfizer počela je klinička ispitivanja oralnog antiviralnog lijeka protiv koronavirusa, objavljeno je u utorak.

Prva faza testiranja je u Sjedinjenim Američkim Državama PF-07321332, vrste lijeka koja se naziva inhibitor proteaze, a djeluje tako da inhibira enzim koji virus treba replicirati u ljudskim stanicama.

  • Zaustavljanje pandemije COVID-19 zahtijeva prevenciju putem vakcinacije i ciljane tretmane za one koji pokupe virus”, rekao je Pfizerov šef naučnih istraživanja MIkael Dolsten i dodao: “Uzevši u obzir da SARS-CoV-2 mutira i globalni uticaj koji ima COVID-19, ispostavilo se da će biti veoma važno imati terapeutske opcije i sada i nakon pandemije.”
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Nakon što su razvili vakcinu u dvije doze sa njemačkim partnerom BioNTechom, kompanija planira razviti mRNA tehnologiju kako bi razvijala vakcine protiv drugih virusa.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Ova tehnologija dozvoljava farmaceutskim kompnijama da razmotre korištenje metode koja je upotrijebljena u drugim medicinskim područjima osim vakcina, što potencijalno podrazumijeva investicije vrijedne bilione dolara.

Pandemija koronavirusa je ponovo počela da raste u martu, prvi put poslije januarskog vala u SAD-u, najpogođenijom državom. U SAD-u je više od 543.000 ljudi preminulo od posljedica zaraze koronavirusom, a 126 miliona primilo je barem jednu dozu vakcine, ali manje od 45 miliona je primilo dvije, što je 13,5 odsto populacije, podaci su Centra za kontrolu bolesti i prevenciju od ponedjeljka.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Najbogatiji sultan na svijetu: Niko mu ne zna ime, ima 7.000 automobila, a putuje zlatnim avionom

Sultan od Bruneja, Hasanal Bolkiah ibni Omar Ali Sajfudijen...

Vasko Žabata: Šta znamo o misterioznoj pjesmi koja je zaludjela Balkan

"Na kitarata Vasko žabata, toi ste sviri dragi gosti...

Nevjerovatan pokušaj krađe automobila na benzinskoj pumpi u BiH

U utorak navečer oko 23 sata na benzinskoj pumpi...

Željeznice FBiH planiraju uspostavljanje voza za Zagreb

Ponovno uspostavljanje željezničke linije Sarajevo - Ploče - Sarajevo...