Povezano

Pet prednosti ranijeg odlaska na spavanje


Raniji odlazak na spavanje ima svojih velikih prednosti, od toga da nas čini produktivnijima do produženja našeg života.

- Marketing -

Preporučenih sedam do osam sati sna za prosječnu odraslu osobu, održavanje toga i tokom slobodnih dana, od presudne je važnosti za našu fizičku i psihičku dobrobit.

Evo zašto.

Tokom zimskih mjeseci očuvanje imuniteta još nam je važnije nego inače, a spavanje ima veliku ulogu u tome.

Istraživanje iz 2017., koje je provedeno na Univerzitetu u Vašingtonu, pokazalo je vezu između sna i imunog sistema. Oni koji kasnije odlaze na počinak i spavaju manje od sedam sati imaće slabiji imuni sistem u poređenju s nekim ko ima preporučenih sedam do osam sati sna.

Poznati neurolog dr. David Perlmutter istaknuo je da tijelo nakon 22 sata uveče metabolizira mnogo otpadnih supstanci, a između 23:00 i 2:00 imuni sistem se “puni”.

Ne može se poreći da se nakon dobrog sna budimo puni energije i spremni za nove pobjede. S druge strane, nedovoljno sna rezultira tromim i iscrpljenim osjećajem.

Zašto se to događa? Istraživanja pokazuju da se obnavljajuće funkcije u tijelu, poput rasta mišića, popravka tkiva i hormona rasta, oslobađaju tokom spavanja.

Spavanje pruža tijelu priliku da obnovi ono što smo izgubili dok smo bili budni, a to nam je itekako potrebno da bismo drugi dan bili puni energije.

Kada je u pitanju mentalno zdravlje, dovoljna količina sna može biti od presudne važnosti. Univerzitet u Penslivaniji istražio je da nedostatak sna utiče na opšte raspoloženje. Ispitanici koji su bili ograničeni na 4 – 5 sati spavanja tokom noći tokom jedne nedjelje prijavili su da se osjećaju više pod stresom, da su ljuti, bezvoljni i fizički iscrpljeni.

- Marketing -

Najnovije

Popularno