Pet najčešćih nepravilnosti na dan izbora: Na ovaj broj ih možete prijaviti

Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ saopćila je pet najučestalijih oblika izborne nepravilnosti koji se javljaju na dan izbora.

Kako navode u saopćenju za javnost, kao izborne nepravilnosti uočene su bugarski voz ili kružno glasanje, zloupotreba pomoći pri glasanju, porodično glasanje, izborna krađa i kupovina glasova.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Građani će moći prijaviti uočene izborne nepravilnosti na izborni dan Koaliciji ‘Pod lupom, besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem obrasca ‘Prijavi izbornu nepravilnost’ na web stranici Koalicije ‘Pod lupom’.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Iz Koalicije ‘Pod lupom’ ranije su uočene izborne nepravilnosti koje se javljaju prije izbornog dana.

To je trgovina mjestima u biračkim odborima, zloupotreba javnih resursa u svrhe izborne kampanje, nedozvoljeni pritisci na birače i zastrašivanja, zloupotreba ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte, preuranjena izborna kampanja.

– Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’, u periodu prije Općih izbora 2022. godine, nastoji informisati građane o najučestalijim izbornim nepravilnostima koje se ponavljaju (iz izbornog ciklusa u izborni ciklus) i podstaknuti građane da (nakon uočavanja) prijave izborne nepravilnosti radi njihovog blagovremenog otklanjanja ili sankcionisanja onih koji su ih napravili – saopćeno je.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Regijom se širi natpis s pijace u BIH, jednima je neukusan, drugima urnebesan

Dok jedni natpis smatraju pomalo neukusnim, drugima je fora. Mi...

Prvi šleperi ogrjevnog drva iz BiH već u Evropi

Prvi šleperi ogrjevnog drva iz BiH otišli su u...

Crnogorsku porodicu iz Berlina dirnuo gest bh. ugostitelja: Neka on i porodica biraju hotel sa pet zvjezdica

Bosansko-hercegovački ugostitelj Fahrudin Mešković održao je obećanje i u...