Pet načina da ubrzate Android

Nakon određenog vremena mobilni uređaji koji rade na Android operativni sistem postanu spori i teški za upotrebu. Uz nekoliko jednostavnih savjeta možete ubrzati svoj Android da ponovo radi kao da je nov.

Prvi simptom da je vašem Androidu prijeko potrebno osvježenje jeste kada najjednostavnije operacije kao što su gašenje jedne, pokretanje druge aplikacije ili jednostavno odlazak na početnu stranu postanu usporene, o surfanju internetom i otvaranju društvenih mreža da ne govorimo.

Ako ste primjetili neke od ovih simptoma kod vašeg digitalnog čeda krenite u akciju i osvježite ga na veoma jednostavne načine.

Obrište ili onemogućite rad neaktivnih aplikacija 

Svaki uređaj ima ograničenu količinu memorije i što je manje slobodnog prostora to će vaš uređaj biti sporiji. Ako vam je telefon prepun fotografija, muzike ili aplikacija preporučuje se da obrišete sve aplikacije koje nisu aktivne, ali i da vaše fotografije i dokumente čuvate u servisima poput Dropboxa ili Google drive-a.

Još jedan način da oslobodite prostor u telefonu jeste da umetnete microSD karticu i neke od dokumenata čuvate na njoj, prenosi m:blog.

Očistite cache aplikacije 

Cache servis ma koliko koristan može da uspori cijeli sistem ukoliko ga zatrpate. Instalirajte neku od aplikacija koje će zauzeti malo prostora, a automatski će vam čistiti cache. Potražite na GooglePlay, App Cache Cleaner ili Clean Master. Obe aplikacije su besplatne, a biće od velike koristi.

Ograničite vidžete i animirane pozadine 

Od nastanka telefona sa Android aplikacijama vode se polemike oko vidžeta. Mnogi tvrde da su upravo oni jedan od razloga popularnosti ovog operativnog sistema jer su od velike pomoći pri traženju informacija bez otvaranja aplikacije, ali u isto vrijeme činjenica je da su oni razlog kratkog trajanja baterije i usporavanja sistema.

Ako smanjite broj vidžeta posebno onih poput Faceboka vaš tablet ili telefon će zasigurno brže raditi. Druga veoma interesantna mogućnost Androida koja uveliko usporava sistem jesu animirane pozadine.

Ugasite animacije 

Svaki Android ima skrivenu mogućnost podešavanja koja će vam omogućiti pristup naredbama za koje možda niste znali ni da postoje. Idite na postavke/podešavanja, zatim idite na opciju ‘o uređaju’, a zatim skrolujte do opcije ‘broj podverzije’ i dodirnite ga sedam puta. Nakon toga bi trebalo da imate pristup razvojnim opcijama koje će vam omogućiti da promijenite mnoge stvari na vašem telefonu.

Ova opcija je za napredne korisnike i ukoliko se ne razumijete baš, nemojte mijenjati ništa ukoliko niste sto posto sigurni šta radite.

Samo jednim dodirom možete onemogućiti animacije unutar operativnog sistema što će automatski ubrazati vaš telefon/tablet. Idite na podešavanja, zatim na opcije razvojnog tima pa pronađite opcije za crtanje i onemogućite animacije. Time ćete ugasiti animacije koje se javljaju prilikom otvaranja aplikacija. Možda će interfejs izgledati pomalo neugledno, ali će efikasnost svakako biti bolja.

Apdejtujte softver 

Proizvođači konstantno izbacuju nove apdejte softvera za svoje uređaje, a svaki apdejt obično donosi sigurnost i popravku bagova pored svih ostalih stavki koje će zasigurno poboljšati rad vašeg sistema. Da biste provjerili da li postoje dostupni apdejti idite na podešavanja, zatim ‘o telefonu/uređaju’, pa odaberite ‘ažuriranje softvera’.

Nezavisne.com

Možda vam se svidi

Comments are closed.