― Marketing ―

Pelene sa 17KM otišle na 41KM, Muzurović upozorava: Društvo mora imati veći senzibilitet za ugrožene kategorije

- Marketing -

Poskupljenja su počela krajem 2021. godine i dešavala su se kontinuirano, da bi dostigla 27 posto

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske mogu se dobiti i besplatne pelene drugog proizvođača, ali je problem u tome, kako navode, što nisu dovoljno kvalitetne. Ne objašnjavaju zbog čega su pelene koje se dobijaju uz doplatu tako drastično poskupjele, ali napominju da analiziraju stanje na tržištu i pregovaraju sa dobavljačima medicinskih sredstava, kako bi uskladili cijene.

 

- Marketing -

DRUGI PROIZVOĐAČ

– Kada je riječ o cijeni pelena za odrasle, ovo medicinsko sredstvo finansiramo po cijeni od 0,68 KM po komadu, koja je definisana u cjenovniku. Sve apoteke koje imaju ugovor sa FZO-om RS-a su obavezne da imaju pelene za odrasle po toj cijeni i da osiguranika informišu o tome. Ukoliko osiguranik želi pelenu nekog drugog proizvođača, koja je skuplja od one koju pokriva Fond, ostavljena je mogućnost da može da doplati razliku, kazali su u Fondu.

 

U Federaciji BiH, tačnije Kantonu Sarajevo, slične probleme dijele pacijenti sa posebnim potrebama, ali i djeca sa poteškoćama u razvoju. Osigurana lica, nakon što im Zavod utvrdi pravo na pelene, mogu ih podići u jednoj od specijaliziranih trgovina za medicinska sredstva/apoteka sa kojima Zavod ima potpisan ugovor.

– Ako osigurano lice nabavi medicinsko sredstvo kod isporučioca sa kojim Zavod nema zaključen ugovor, troškove nabavke snosi u cijelosti, uz mogućnost refundacije sredstava do iznosa učešća Zavoda za predmetno medicinsko sredstvo, navode iz Zavoda.

Tako je u ovoj godini od 1. januara do 16. avgusta 3.120 osiguranika ostvarilo pravo na pelene, što je na mjesečnom nivou količina do 90 komada.

– Poskupljenja su bila evidentirana već od kraja 2021. godine i dešavala su se kontinuirano, tako da u ovom momentu možemo zaključiti da se radi o porastu cijena između 18 i 27 posto, u zavisnosti od vrste, veličine i pakovanja. Na ovo poskupljenje JU Apoteke Sarajevo nemaju uticaj, jer se radi o poskupljenjima koja su diktirana od samog proizvođača, saopćeno je iz ove javne ustanove.

JU Apoteke Sarajevo u svojim apotekama/poslovnim jedinicama raspolaže širokim asortimanom različitih vrsta pelena, različitih proizvođača, što korisnicima omogućava da izbor vrše prema sopstvenim željama i potrebama.

 

O tome kakav je odnos zdravstvenih vlasti u FBiH, pa i Kantonu Sarajevo prema ovim kategorijama teško oboljelih građana, najbolje govore riječi predsjednika Udruženja oboljelih od multipla skleroze KS-a Gordana Muzurovića. Kaže kako je odnos prema ugroženim kategorijama civilizacijski odgovor svakog društva, da tu možemo i mjeriti koliko je društvo uopšte zainteresirano kada su u pitanju ugrožene kategorije. U konkretnom slučaju, ni pelene ni sve ostale potrepštine ne mogu nikako predstavljati luksuz, ni bilo šta drugo, naglašava naš sagovornik, osim sušte potrebe ljudi koji su oboljeli ne svojom voljom.

U tom smislu je neophodna senzibiliziranost državnih organa i cjelokupnog društva, koji će omogućiti ljudima koji su u toj vrsti potrebe nesmetan pristup i nabavku takve vrste pomagala. Svjedoci smo da se novac troši na stvari koje su sigurno manje važne i potrebne nego što je ova predmetna tema. Tako da ova situacija i mora i može i treba da bude u svakom slučaju bolja, upozorava Muzurović.

 

REZERVE U UDRUŽENJIMA

Članovi Udruženja oboljelih od multipla skleroze imaju pravo na pelene preko Zavoda zdravstvenog osiguranja, ali udruženje svojim putevima i vlastitim sredstvima uvijek ima određene količine kako bi namirilo potrebe svih članova. U tom segmentu faktički preuzima ulogu države.

 

– Odnos prema takvim stvarima kada je u pitanju ugrožena kategorija, u ovom slučaju bolesni ljudi, mora da bude obligatorna kategorija svakog društva, pa i ovog našeg. Udruženje funkcioniše u sklopu koalicije na nivou KS-a, koja je već poduzela određene mjere po tom pitanju. Apelujemo na sve da se pronađe mnogo veći senzibilitet za takve svari nego što je trenutno slučaj, zaključuje predsjednik Muzurović, piše Oslobođenje.

 

 

- Marketing -