Papić: Dodikovi postupci su najgore što se nama Srbima moglo desiti. Ponovo nas vraća među loše momkePapić navodi da je Dodik napravio ogromnu grešku u posljednjih nekoliko dana, a kada je riječ o poziciniranju u odnosu na rat u Ukrajini.

Žarko Papić, politički analitičar kaže da situacija u BIH, a vezano za rusku agresiju u Ukrajini u velikoj mjeri zavisi od raspleta same situacije u samoj Ukrajini.

- Marketing -

„Da pojednostavim, Rusija je izgubila rat u Ukrajini nezavisno od toga kako će se stvar tehnički završiti. Oni sad hipotetički mogu okupirati istok Ukrajine. Međutim, s tim ne mogu ništa da urade i njima će biti cilj kako da se izvuku iz tog političkog haosa i strateškog samoubistva kojeg su na čelu sa Putinom izvršili. Treba očekivati dosta dugu ratnu ili poluratnu situaciju. To se svakako prelijeva na BiH i Zapadni Balkan. Ostavljan po strani veoma ozbiljne ekonomske posljedice koje će uslijedioti zbog totalnog globalnog ekonomskog poremećaja u svijetu koji ćemo i mi osjetiti. Ali kad govorimo o direktnom prijevanju onda ću vrlo direktno govoriti da je Dodikovo ponašanje u posljednjih nekoliko dana sa stanovišta interesa RS, interesa Srba potpuno katastrofalno. Ne može se biti neutralan. Nije neutralnost šta me se tiče šta se dešava. Bivša Jugoslavija je bila formalno neutralna, a faktički nesvrstana. ali, svoju poziciju je branila tako što je svaku agresiju osudila, jednako američku u Vijetnamu, tako i agresiju Rusa na Čehoslovačku ili Afganistan. To je principijelna pozicija. Tako se brani dostojanstvo, čast i poštenje ne smao lidera, već onih koji zastupaju nacije. Biti nesvrstan znači svakom popu reći bob. Ovdje je jasno o čemu se radi. Nije riječ o graničnim sporovima. Daleko od toga da je Ukrajina savršena i da nema desnice nacionalistički orjentisane, ali te se stvari ne mogu rješavati ratom. Tim prije što svi zaboravljaju da je Putim kreirao ideološku platformu da je modarna Ukrajina vještačka tvorevina, greška Lenjina i Oktobarske revolucije, dovodio u pitanje opstojnost zemlje, pokazivao hegemonističke ambicije,a ne rješavanje spora u smislu da ne bude nuklearnih baza ili da se NATO ne iskrca“, kaže Papić za BUKU.

On navodi da je Milorad Dodik napravio ogromnu grešku u posljednjih nekoliko dana, a kada je riječ o poziciniranju u odnosu na rat u Ukrajini.

„Esencijalna i istorijska tradicija Srba su ovim njegovim ponašanjem stavljena po strani. On je prodao vjeru za večeru, kako narod kaže. A šta je ta večera ja ne znam. Potpuno druga priča, koja nije u prvom planu je ponašanje bošnjačke elite. Ali, postoje istorijske situacije kad se ne može biti neutralan jer su osnovne ljudske i civilizacijske vrijednosti u pitanju. Među političkim liderima vlada potpuno neznanje. Dodik ne vodi računa o tome da je Rusija izgubila, da će Rusija za nekoliko mjeseci morati da mijenja lidere jer neće izdržati sankcije. Naravno da Amerikanci imaju svoj interes i da već sad postoje ratni politički profiteri. I zato u BiH je veoma važno da se svi političari ujedine, a ovo Dodikovo ponašanje je mimo takve mogućnosti. S druge strane, sad se vraćam na ove federalne glavare, istorijsko je pitanje da se u narednih sedmicu, dvije napravi konsenzus o izbornom zakonu. Ako se to ne dogodi, na ovaj ili onaj način izbori će biti dovođeni u pitanje. Iz faze kontrolisanog haosa u kojem živimo, tad ćemo ući u fazu nekontrolisanog haosa i ludačkim avanturama kao što su Dodikove će biti potpuno otvorena vrata“, kaže Papić.

Prema njegovim riječima, sve jasnije bilo i prethodnom periodu da je Dodik puno više oslonjen na Putina, nego što je to Aleksandar Vučić, iako je to, kako kaže, veliko pojednostavljivanje.

„Dodik je veći Putinov partner. Ne zaboravimo da je Dodik prije dva dana javno nazvao ukrajinske branioce naoružanom bandom, dan nakon razgovora sa Lovrovom od kojeg je preuzeo terminologiju. U tom pogledu on se stavrno pokazao kao čovjek koji govori kao eksponent i to se zasniva na mitologiji rasprostranjenoj kod Srba da su Rusi uvijek njihovi prijatelji. Dodiku nije palo na pamet da pismo UN-u pošalje preko srpske ambasade, nego preko ruske. To pokazuje da je došlo do zahlađenja odnosa Dodika i Vučića i uostalom svakom je to postalo jasno, posebno nakon prenosa nadležnosti i povlačenja iz institucija da je Dodik ozbiljna smetnja da se Vučić izvuče iz svih svojih kontroverzi iz u kojima živi i funkcioniše i da sačuva ekonomski napredak Srbije“, kaže Papić.

On tvrdi da apsolutno nije realno i moguće stvaranje konflikta u BiH koji bi bio stvoren od strane Dodika, a pod pritiskom Moskve.

„Rusija će se sad suočiti sa puno ozbiljnijim unutrašnjim problemima. Svi su joj okrenuli leđa. Čak i dojučerašnji prijatelji poput Kazahstana. Rusija će biti u goroj situaciji nego Srbija pod embargom. Rusija sad nije sposobna nizašta, sem za atomski rat, što se neće desiti. Ako se to desi Putina više neće biti i neće ga sigurno smjenjivati demokratski. čak i u tom šibicarskom političkom ponašanju Dodik radi gluposti i oslanja se na stranu koja je gubitnička“, rekao je Papić i dodaje:

„Dodikovi postupci su najgore što se nama Srbima moglo desiti. Ponovo nas vraća među loše momke. Dodik gura čitavu BiH, a prije svega RS u neku novu varijantu prinudne uprave. Više se glas neće slušati. Ponašanje druge dvojice u Predsjedništvu formalno nije korekto, ali ovdje su važnije stvari od nekakve političko ustavne korektnosti. Određenje prema ruskoj agresiji na Ukrajinu je prije svega civilizacijski pitanji i pitanje humanosti, pa opnda povrede međunarodnog prava. Ili ste čovjek ili niste“, kaže Papić.

On navodi da bi za EU jedino što bi bilo pametno jeste da otvori proces ubrzanog članstva za BiH ,a da Srbiju primi odmah.

„Ukrajinci su tražli to odmah. Ovi naši su šutjeli i onda se pojavljuje nesretna izjava Švasrc Šilinga i Valentina Incka da treba primiti BiH, ali prekinuti pregovore sa Srbijom. To je besmisleno i oni pale vatru na Balkanu na način koji je nerazuman. Geostrateški bi bilo jako važno otvoriti taj proces ubrzanog članstva koji je poznat EU. I ne mora biti puno članstvo, možda pridruženo“, rekao je Papić.

Pitanje je samo da li EU može da podrži ulazak BiH u ovu zajednicu zajedno sa Dodikom koji direktno brani ruske interese.
Papić kaže da je sve moguće kada je EU u pitanju, iako sumnja u to.
„Na dug rok će biti apsoluto usmjereni protiv one struje u RS čiji je vrh ledenog brijega Dodik i koja prati ovu prorusku politiku, da pojednostavim. a da li će oni taktički napraviti neki ustupak ako se Dodik vrati u isntitucije i pojedne nešto,d a ne kažem šta javno onda će mu možda progledati kroz prste i moliti se da izgubi izbore“, rekao je Papić.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano